Citatul zilei
Playlist
Gandire, suflet, spirit
Mar Iul 28, 2015 1:42 am Scris de FiicaInteleptului
'' Gandirea ridica sufletul la rangul de spirit. '' Hegel
Comentarii?
Ce este gandirea? Ce este sufletul? Ce este spiritul? Sunt sufletul si spiritul identice? Ne …
Comentarii?
Ce este gandirea? Ce este sufletul? Ce este spiritul? Sunt sufletul si spiritul identice? Ne …
Comentarii: 0
Cunoasterea si limitele ei
Dum Noi 02, 2014 9:03 am Scris de Pathei Mathos
'' Adevarata ta fiinta exista anterior nasterii oricarui concept. Poti tu, ca un obiect, sa intelegi ceva care exista inaintea aparitiei vreunui concept? In absenta constiintei …
Comentarii: 21
Cînd vorbesc despre Dumnezeu nu despre Dumnezeu vorbesc
Mar Feb 26, 2013 11:07 am Scris de Volodea
Suntem nevoiţi să recunoaştem că omul este o fiinţă limitată. Limitele sale nu sînt trasate doar de instrumentele imperfecte de cunoaştere, de o infinitate de …
Comentarii: 12
primul text filosofic care a insemnat ceva pt noi
4 participanți
Pagina 1 din 1
primul text filosofic care a insemnat ceva pt noi
care a fost primul text care v-a convins ca filosofia e ceva important / ceva ce vreti sa faceti in continuare?
si ce a avut asa de special textul ala?
pentru mine a fost martin buber - eu si tu
(e o carte tare mica - si sunt un fan al cartilor mici, care pot fi citite cap-coada intr-o zi, apoi recitite din nou si din nou. ideea centrala acolo e ca exista doua tipuri de relatii in care poate intra fiinta umana: relatia de tip eu-tu - caracterizata prin deschidere, dialog, contact imediat - si relatia eu-acela, in care celalalt e redus la un obiect al cunoasterii / experientei noastre. si important e ca relatia eu-tu nu poate fi fortata - ea se intampla de la sine, atunci cand esti suficient de deschis - si de vulnerabil - pentru cineva, cand esti dispus sa te lasi schimbat / modificat si nu pur si simplu sa-l privesti pe celalalt ca pe ceva ce poate fi experimentat si manipulat in felul in care experimentezi si manipulezi un obiect.
si cartea asta a influentat fff mult directia in care merg preocuparile mele din ultimii cativa ani. oricum, ea e cea care marcheaza inceputul orientarii dialogice in fenomenologie)
si ce a avut asa de special textul ala?
pentru mine a fost martin buber - eu si tu
(e o carte tare mica - si sunt un fan al cartilor mici, care pot fi citite cap-coada intr-o zi, apoi recitite din nou si din nou. ideea centrala acolo e ca exista doua tipuri de relatii in care poate intra fiinta umana: relatia de tip eu-tu - caracterizata prin deschidere, dialog, contact imediat - si relatia eu-acela, in care celalalt e redus la un obiect al cunoasterii / experientei noastre. si important e ca relatia eu-tu nu poate fi fortata - ea se intampla de la sine, atunci cand esti suficient de deschis - si de vulnerabil - pentru cineva, cand esti dispus sa te lasi schimbat / modificat si nu pur si simplu sa-l privesti pe celalalt ca pe ceva ce poate fi experimentat si manipulat in felul in care experimentezi si manipulezi un obiect.
si cartea asta a influentat fff mult directia in care merg preocuparile mele din ultimii cativa ani. oricum, ea e cea care marcheaza inceputul orientarii dialogice in fenomenologie)
Re: primul text filosofic care a insemnat ceva pt noi
Imi amintesc acu mai bine de 3-4 ani, am cumparat din librarie A. Shopenhauer - Aforisme, era probabil cea mai ieftina carte din librarie 7 lei Atunci am luat contactul cu o prima lucrare filosofica, ce-i drept, o filosofie usoara. La fel e foarte mica si foarte usor de asimilat pentru un mediocru ca mine. Cam la orce pagina suna interjectii interioare: waauu...!! mmm...!!! daa...!!!!
De aici am prins curaj de a fi singur! Aveam o indoiala, daca singuratatea mea este una sanatoasa sociala. Aici Shopenhauer, tocmai valorifica pretul singuratatii! Caci numai oamenii mediocri in care vulgaritatea si golul din ei, ii impinge in relatii de turme, pentru a-si implini fiinta interioara... Englezu zice in acest caz "keep your distance".
Atunci am continuat de a-mi cultiva interiorul prin filosofie
De aici am prins curaj de a fi singur! Aveam o indoiala, daca singuratatea mea este una sanatoasa sociala. Aici Shopenhauer, tocmai valorifica pretul singuratatii! Caci numai oamenii mediocri in care vulgaritatea si golul din ei, ii impinge in relatii de turme, pentru a-si implini fiinta interioara... Englezu zice in acest caz "keep your distance".
Atunci am continuat de a-mi cultiva interiorul prin filosofie
Asta am gasit-o eu intimplator acum intr-o biblioteca...Si...nu ma pot desprati de ea. O citesc a doua oara si nustiu daca am mai avut asa senzatii de la carti atit de mici vreodata ...As vrea sa gasesc si celelalte lucrari ale lui Arthur, macar in format electronic. Poate cineva contribui cu ceva?
Cornel- Mesaje : 14
Puncte : 21
Reputatie : 1
Data de inscriere : 17/04/2011
nu doresc sa critic drumurile spre filosofie, pe care fiecare din voi, cei din discutia asta, le-au urmat - sunt inedite. Aforismele lui Schopenhauer nu sunt de nimic in omparatie cu fundamentla lui lucrare "Lumea ca vointa si reprezentare" - asta e daaaaaaa .... este frumoasa practic de la inceput pina la capat.
Despre mine, cararusa mea a inceput, cit e de paradoxal, si poate ca si acasta ma uneste intro oarecare masura ca Scopenha. Dalai Lama - nu imi aduc aminte anume opera sa ... insa a fost ca o nicovala in moalele capului, m-a rupt cel are eram cindva si m-a faurit cel care sunt acum. stiti poate ca are dreptate cineva cind imparte viata unui om pe anumite perioade. eu am doua perioade cel de pina la si din pacate prelungesc prea mult cu cel de dupa. DEja de citiva ani astept maciuca in cap ... o astep-astept si nu vine... mama ciotcului ... caci sa ma bat cu capul de pereti nu ajuta (nu zic c nu am incercat insa nu prea cred ...)
Despre mine, cararusa mea a inceput, cit e de paradoxal, si poate ca si acasta ma uneste intro oarecare masura ca Scopenha. Dalai Lama - nu imi aduc aminte anume opera sa ... insa a fost ca o nicovala in moalele capului, m-a rupt cel are eram cindva si m-a faurit cel care sunt acum. stiti poate ca are dreptate cineva cind imparte viata unui om pe anumite perioade. eu am doua perioade cel de pina la si din pacate prelungesc prea mult cu cel de dupa. DEja de citiva ani astept maciuca in cap ... o astep-astept si nu vine... mama ciotcului ... caci sa ma bat cu capul de pereti nu ajuta (nu zic c nu am incercat insa nu prea cred ...)
iluminator- Mesaje : 610
Puncte : 873
Reputatie : 34
Data de inscriere : 26/04/2011
Subiecte similare
» Simbolismul filosofic
» Care este diferenta dintre "a munci" si "a lucra " ?
» Care este sensul filosofiei la Rene Descartes?
» Care este diferenta dintre "a munci" si "a lucra " ?
Pagina 1 din 1
Permisiunile acestui forum:
Nu puteti raspunde la subiectele acestui forum
Mar Iul 28, 2015 1:42 am Scris de FiicaInteleptului
» Eu-l romanticin laboratorul naturii
Joi Ian 29, 2015 8:59 am Scris de Volodea
» Lecturarea comună a unei carti de filosofie
Dum Dec 28, 2014 5:40 pm Scris de Medusa Gorgoner
» Delir, dar nu metafizic
Dum Dec 28, 2014 5:21 pm Scris de Medusa Gorgoner
» Adevarul in Filosofie
Mier Dec 10, 2014 2:03 pm Scris de AndrianSlupetchi
» problema adevarului la Berkeley
Mar Dec 09, 2014 12:57 am Scris de virlan.nelu
Lun Dec 08, 2014 11:37 pm Scris de iluminator
» Cunoasterea si limitele ei
Lun Dec 01, 2014 5:53 am Scris de Pathei Mathos
» Timp și temporalitate
Vin Noi 28, 2014 4:29 pm Scris de Medusa Gorgoner
» Socrate și epoche fenomenologic
Mier Noi 26, 2014 2:41 pm Scris de Medusa Gorgoner
» Civilizatiile si inventiile microorganismelelor
Mar Noi 25, 2014 1:46 pm Scris de iluminator
» Noutati in lumea intelectuala si filosofica
Vin Noi 21, 2014 3:50 pm Scris de iluminator
» Miopia sufletului conteporan