AGORA FORUM
Doriți să reacționați la acest mesaj? Creați un cont în câteva clickuri sau conectați-vă pentru a continua.
Coborira filosofiei printre probleme sociale Dsdddn12
Citatul zilei
Playlist
Gandire, suflet, spirit

Mar Iul 28, 2015 1:42 am Scris de FiicaInteleptului

'' Gandirea ridica sufletul la rangul de spirit. '' Hegel

Comentarii?

Ce este gandirea? Ce este sufletul? Ce este spiritul? Sunt sufletul si spiritul identice? Ne …

Comentarii: 0

problema adevarului la Berkeley

Mar Dec 09, 2014 12:57 am Scris de virlan.nelu

Salut, am nevoie urgent de ajutor, nu gasesk informatie despre conceptul de adevar la berkeley!!!


Comentarii: 0

Cunoasterea si limitele ei

Dum Noi 02, 2014 9:03 am Scris de Pathei Mathos

'' Adevarata ta fiinta exista anterior nasterii oricarui concept. Poti tu, ca un obiect, sa intelegi ceva care exista inaintea aparitiei vreunui concept? In absenta constiintei …

Comentarii: 21

Cînd vorbesc despre Dumnezeu nu despre Dumnezeu vorbesc

Mar Feb 26, 2013 11:07 am Scris de Volodea

Suntem nevoiţi să recunoaştem că omul este o fiinţă limitată. Limitele sale nu sînt trasate doar de instrumentele imperfecte de cunoaştere, de o infinitate de …

Comentarii: 12


Coborira filosofiei printre probleme sociale

3 participanți

In jos

Coborira filosofiei printre probleme sociale Empty Coborira filosofiei printre probleme sociale

Mesaj  Admin Mier Sept 25, 2013 1:10 pm

Salutare! 

Am avut o zi foarte complicata, toata ziua mi-am rugumat creierul cu privire la o chestiune: filosofia trebuie coborâtă din ceruri. Stiu ca zic ceva banal, căci s-a mai discutata aceasta şi pe la şedinţe, dar şi aici pe forum, însă nu avem o categorie dedicată pentru aceasta.
De ceva timp, de când nu mai sunt implicat direct in meditaţii filosofice, gândirea mea s-a reorientat spre pragmatism, rezultat şi eficienţă. 
S-a discutat mult pe forum subiecte abstracte, morsocarea unor concepte, categorii si aceeasi autori occidentale "şi o vrut sî zîcă Platon" şi Iluminator a deschis bine paranteza, ca poate ajunge să-l rugumăm atâta pe Socrate, eu zic mai departe, hadem la ceva mai concret Very Happy 
Sau cel puţin să analizăm reforma MAI şi noile uniforme a poliţiei prin prisma lui Socrate sau Platon. Ce ar zice Platon cu privire la noile uniforme? Very Happy Astel cred ca nu ambandonam nici antichitatea, dar nici nu ne împotmolim în ea! 
Deschid această categorie spre analiza diferitor evenimente sociale, prim prisma altor concepte şi categorii, oleac mai profund şi dincolo de opinia publică )))))))
Admin
Admin
Admin

Mesaje : 348
Puncte : 621
Reputatie : 14
Data de inscriere : 17/04/2011

https://agorasophie.forummo.com

Sus In jos

Coborira filosofiei printre probleme sociale Empty Re: Coborira filosofiei printre probleme sociale

Mesaj  Proful Joi Sept 26, 2013 11:44 pm

Eu în calitate de Prof Smile ... as dori să subliniez că morsocarea conceptelor filosofice este un lucru foarte şi foarte potrivit. Ca să ştii cum să îi vezi pe poliţişte în straine noi în formatul lui Platon - trebuie realmente să-l ştii pe marele Platon Smile . Este nevoie, trebuie  să se morsoace platon, doar că nu de dragul morsocatului şi aici Iluminator este bun cînd afirmă că e nevoie de reorientare. Doar că se găsesc 2 probleme (vin din optica mea):
sau se morsoacă pe Platon nu prea bine - bucăţi de Platon trezesc constipaţie şi balonări , şi atunci ştiţi şi voi cei cu constipaţia - nu poţi să mergi leger pe stradă te gîndeşti daor la anumite lucruri de igienă .
sau se morsoacă pe Platon şi uită pentru ce se morsoacă, poate că nu uită, dar nu se găseşte nci tu timp, nici tu oportunitate să discutăm, să ne atrenăm îna  vedea realitatea prin Platon. de ce? - fiindcă vine după asta Aristotel, Ev. Mediu, Renaşterea. Ep.contemporană. Ep.post-modernă, curente peste curente şi filosofi peste filosofi. Studenţii şi profii au foarte mult de mîncat Smile ... şi pentru trăit ne conducem de alt sistem - habitus cotidian, cu preocupări non-filosofice etc. Filosofie noi facem, doar în universităţi şi în "locuri potrivite" pentru filosofie, dincolo e gata .... e lumea reală. Şi asta e păcat....

Proful

Mesaje : 4
Puncte : 6
Reputatie : 0
Data de inscriere : 16/09/2013

Sus In jos

Coborira filosofiei printre probleme sociale Empty Re: Coborira filosofiei printre probleme sociale

Mesaj  Admin Vin Sept 27, 2013 12:25 am

Perfect! Dar ideea e să nu ramanem in Platon şi morsocare pură. Daca e morsocare pura, atunci care e sensu? Sau morsocarea lui Platon pentru a fi inteles, este ca un cubic rubik si ne putem alege doar cu un cubic rezolvat, am rezolvat cubicul si l-am pus pe raft inapoi, si gata, so terminat tot jocul si filosofia! Dar daca facem cubicul si sa-l utilizam undeva, asta deja e altceva. Eee iac am inventat si bicicleta Very Happy Very Happy Very Happy
Admin
Admin
Admin

Mesaje : 348
Puncte : 621
Reputatie : 14
Data de inscriere : 17/04/2011

https://agorasophie.forummo.com

Sus In jos

Coborira filosofiei printre probleme sociale Empty Re: Coborira filosofiei printre probleme sociale

Mesaj  iluminator Mar Oct 01, 2013 2:55 am

Salutare tuturor si îndeosebi celor veniti de curind ...
As dori să mă arunc în discuţie, dar nu o pot face, vreau să arunc doar vîrful degetului. Din start concretizez - filosofia nu se paote ocupa direct, în maniera pe care o fac sociologii sau politicenii, asupra realităţii. Filosofii se ocupă, Cum şi spunea Aristotel - de Teleologie şi de Substanţă (în general de Metafizică)... Dacă căbărîm filosofia la teapa politologilor - atunci pierdem sensul de filosof , şi poate undeva cîştigăm din teritoriul unor sofistici simple şi neclare a discursului politic şi sau social. 

Eu nu consider că trebuie să facem poduri şi să fim atenţi la drum... nu aş dori să vorbesc despre Hainele Poliţiştilor - tema e fleac, vine repede, practic deja se transformă în trecut - acum sunt peste cam 2 săptămînîni (pare-se aşa) de la topicul cu hainele poliţieneşti - acum însă nu vorbesc nimeni despre asta şi încă ceva - stimate, mult respectate Prof, haideţi să vedem realitatea însă orientată către noi înşine şi mai mult la cei din jururl nostru. Obiectul de studiu a filosofului ar reprezenta - "cum eu să trăiesc în lumea asta - aşa cum este ea?" - sunt împotriva brutalizării filosofiei - în orice ipostază.

Să lăsăm ca muncitorii să muncească, ostaşii să ne apere, iar noi să ne facem treaba.
Succese
iluminator
iluminator

Mesaje : 610
Puncte : 873
Reputatie : 34
Data de inscriere : 26/04/2011

Sus In jos

Coborira filosofiei printre probleme sociale Empty Re: Coborira filosofiei printre probleme sociale

Mesaj  Admin Mar Oct 01, 2013 3:19 am

Bun, tema politzistilor nu e bună, dar opinia personală e că filosofia rămasă acolo sus nu e bună de nimic Very Happy Iaca aşa eu mi-am chimbat poziţia în ultimul an ))))) Personal, dacă fac filosofie, incep sa aiuresc aiurea si ma arunca in depresivitate! Filosofia este doar o alternativa de terapie interioara, ea poate fi inlocuita cu niste valeriană )) Eu cred ca ea îşi merită existenţa doar dacă este implicată în cotidian. Politologii si sociologii fac analize oarbe, ei nu pot sa vada, ceea ce vede un filosof. Eu cred ca ea trebuie in primul rand sa se ocupe de metafizica a ei, apoi sa coboare pe pământ cu principiile luate de acolo! ))))
Admin
Admin
Admin

Mesaje : 348
Puncte : 621
Reputatie : 14
Data de inscriere : 17/04/2011

https://agorasophie.forummo.com

Sus In jos

Coborira filosofiei printre probleme sociale Empty Re: Coborira filosofiei printre probleme sociale

Mesaj  Continut sponsorizat


Continut sponsorizat


Sus In jos

Sus

- Subiecte similare

 
Permisiunile acestui forum:
Nu puteti raspunde la subiectele acestui forum