AGORA FORUM
Doriți să reacționați la acest mesaj? Creați un cont în câteva clickuri sau conectați-vă pentru a continua.
Prometeu si legenda Biblica a omului cazut din rai Dsdddn12
Citatul zilei
Playlist
Gandire, suflet, spirit

Mar Iul 28, 2015 1:42 am Scris de FiicaInteleptului

'' Gandirea ridica sufletul la rangul de spirit. '' Hegel

Comentarii?

Ce este gandirea? Ce este sufletul? Ce este spiritul? Sunt sufletul si spiritul identice? Ne …

Comentarii: 0

problema adevarului la Berkeley

Mar Dec 09, 2014 12:57 am Scris de virlan.nelu

Salut, am nevoie urgent de ajutor, nu gasesk informatie despre conceptul de adevar la berkeley!!!

Comentarii: 0

Cunoasterea si limitele ei

Dum Noi 02, 2014 9:03 am Scris de Pathei Mathos

'' Adevarata ta fiinta exista anterior nasterii oricarui concept. Poti tu, ca un obiect, sa intelegi ceva care exista inaintea aparitiei vreunui concept? In absenta constiintei …

Comentarii: 21

Cînd vorbesc despre Dumnezeu nu despre Dumnezeu vorbesc

Mar Feb 26, 2013 11:07 am Scris de Volodea

Suntem nevoiţi să recunoaştem că omul este o fiinţă limitată. Limitele sale nu sînt trasate doar de instrumentele imperfecte de cunoaştere, de o infinitate de …

Comentarii: 12

Prometeu si legenda Biblica a omului cazut din rai

2 participanți

In jos

Prometeu si legenda Biblica a omului cazut din rai Empty Prometeu si legenda Biblica a omului cazut din rai

Mesaj  Rigel Lun Apr 18, 2011 5:29 am

Cine obsearva o similitudine intre mitul lui Prometeu si chestia cu marul adamic? Prometeu care fura focul din Olimp, si ofera omului cunoasterea si capacitatea de a mestesugari, devine deci la fel ca zeii, dupa care Prometeu este condamnat de catre Zeus la chinuri, iar in cazul Bibliei, sarpele indeamna omul sa manince din pomul cunoasterii, dupa care omul devine la fel ca zeii "Iata ca omul a devenit ca unul dintre noi, cunoscind binele si rau", iar poi sarepele este blestemat de Dumnezeu.
Hmmm... ce formidabila coincidenta...
Comentarii?
Rigel
Rigel

Puncte : 12
Reputatie : 0
Data de inscriere : 18/04/2011

Sus In jos

Prometeu si legenda Biblica a omului cazut din rai Empty Re: Prometeu si legenda Biblica a omului cazut din rai

Mesaj  iluminator Mier Apr 27, 2011 6:45 pm

E ceva .... da //// la mijloc. Eu am avut astfel de paralela intre Adam si Faust (a lui Gheothe), structura este aceeasi (asa mi s-a parut). Pina in momentul in care am citit Propp, o carte care super care vorbeste despre Povesti si strucutra lor. Povestile se compun dintro intindere de mici componente care se repeta dintr-o poveste in alta poveste (personajul rau, probele, dilema etc.), dupa aceea am dt si de Greimas - care afirma ca in codicele comportamentelor umane, ca un fel de matrice discursiva, oamenii vorbesc despre aceleasi lucruri insa cu cuvinte diferite. daca te aprofundezi in cercetarea discursului cotidian atunci poti sa observi ca oamenii vorbesc despre una si aceeasi insa in situatii diferite (anume suprafata creaza impresia nouatii, profunzimele ramin intacte). Ambii activeaza in dimensiunea structuralismului. Structura este aceeasi insa suprafete sunt diferite. Chiar si Diavolul il intilnim in diverse ipostaze: Aceeasi fiinta cu nume diferite. Mefistofel in Gheothe, Spinu in Harap-Alb, IN Transformers (film) pe acel personaj cu armata sa negativa, pe Lup in Scufita Rosie. Important si fascinant este sa gasesti structura ... asta-i facut-o, adica ai dat la o parte suprafata si ai atins cu degetul miezul ... ai avut placere? .... cred ca da ... Eu as mai adauga, stil hedonist, dictonul lui Bacon "Cunoasterea este putere" + a cunoate baza cunoasterii este un caif. Caifuieste please mai departe Wink
iluminator
iluminator

Puncte : 873
Reputatie : 34
Data de inscriere : 26/04/2011

Sus In jos

Sus

- Subiecte similare

Permisiunile acestui forum:
Nu puteti raspunde la subiectele acestui forum