AGORA FORUM
Doriți să reacționați la acest mesaj? Creați un cont în câteva clickuri sau conectați-vă pentru a continua.
Mitul Filosofului Moldovean Dsdddn12
Citatul zilei
Playlist
Gandire, suflet, spirit

Mar Iul 28, 2015 1:42 am Scris de FiicaInteleptului

'' Gandirea ridica sufletul la rangul de spirit. '' Hegel

Comentarii?

Ce este gandirea? Ce este sufletul? Ce este spiritul? Sunt sufletul si spiritul identice? Ne …

Comentarii: 0

problema adevarului la Berkeley

Mar Dec 09, 2014 12:57 am Scris de virlan.nelu

Salut, am nevoie urgent de ajutor, nu gasesk informatie despre conceptul de adevar la berkeley!!!


Comentarii: 0

Cunoasterea si limitele ei

Dum Noi 02, 2014 9:03 am Scris de Pathei Mathos

'' Adevarata ta fiinta exista anterior nasterii oricarui concept. Poti tu, ca un obiect, sa intelegi ceva care exista inaintea aparitiei vreunui concept? In absenta constiintei …

Comentarii: 21

Cînd vorbesc despre Dumnezeu nu despre Dumnezeu vorbesc

Mar Feb 26, 2013 11:07 am Scris de Volodea

Suntem nevoiţi să recunoaştem că omul este o fiinţă limitată. Limitele sale nu sînt trasate doar de instrumentele imperfecte de cunoaştere, de o infinitate de …

Comentarii: 12


Mitul Filosofului Moldovean

In jos

Mitul Filosofului Moldovean Empty Mitul Filosofului Moldovean

Mesaj  iluminator Dum Dec 09, 2012 9:04 am

Acum, la o margine de mine, stau în fotoliul confortului meu şi încerc ceva să-mi adun gîndurile. Ele, zbuciumate, îşi caută interconexiunea şi disperate se bat cap în cap. (Ceva de genul unui început)

NU voi scrie mult. Filosofia ca "viaţă" nu există în MOldova. Ceea ce este aici, la noi, doar oseminte şi ca nişte adevăraţi "vagabonzi" răzleţi ai vieţii, împrăştiaţi, monadici analizăm şi catalogăm oasele: Ce a spus Aristotel despre ..., ce vine să confirme Nietzsche, care sunt limitele lui Husserl ş.a.m. Filosofia de la noi cataloghează mormintele şi pe departe se ocupă de "crearea" filosofiei. Crearea unui orizont, unei optice de a aranja şi organiza obiectele şi fenomenele lumii. Ea nu este vie ... ea nu fecundează viaţă, ea nu seduce (nu poţi să seduci un pervers cu nişte oase şi citate raţionale).

Probabil că am să ies din filosofie şi mă avînt într-o mistică pură... Filosofia se naşte în intersecţii, se naşte în discuţie, între oamenii care o gîndesc. Ea, filosofia ca şi o muză poate intra în dialog, formîndu-i rezonanţe - nu poţi să o captezi, ci doar să-i oferi loc pentru a se "încălzi". Sunt oameni-şamani care o pot solicita şi chema - însă şi lor le reuşeşte de puţine ori. Ce a fos Agora? - o zonă în care ea, filosofia, cîte o dată poposea - şi era bine. Fiecare din participant, cu doar prezenţa făcea loc ei. La un moment dat, dincolo de raţiunea noastră, această muză, a plecat în alte orizonturi să fecundeze speranţe şi plăcere, pur şi simplu a plecat. Dacă se vor reuni alţii, poate spre surpriza lor, undeva într-un loc pustiu, sau aglomerat o să se pomenească cu filosofia alături.

Cineva o să zică, adică tot eu - este Hegel!!! Absolutul se vede pe sine într-un format de sinteze foarte bizare - noi cei care cîndva am fost ostaşii agorei am simţit-o. Nu ne rămîne decît să vizităm ruinele sătucului nostru - ca o nostalgie pentru timpurile trecute. Pentru timpurile care rămîn într-un trecut prezent. Filosofia singură (ca şi Dumnezeul la Augustin) îşi alege locul, îşi sapă fundement şi costruieşte, după care singură, fără să o putem stăpîni pleacă undeva dincolo. Ca o muză îşi are logica ei, incognoscibilă logicii noastre. Acum ca un copil, cu nişte propoziţii răzleţe, într-o fomă de liricism lînced (singur îmi iese), revin la mormîntul Agora. Aici nu există filosofie - sunt nişte pustiităţi rămase dintr-un ţărişoricuţă, fundamente care nu înseamnă nimic ...totul a murit. Chiar şi dacă ne vom mai auzi, ne vom mai îtîlni - ea poate să nu apară.
iluminator
iluminator

Mesaje : 610
Puncte : 873
Reputatie : 34
Data de inscriere : 26/04/2011

Sus In jos

Sus

- Subiecte similare

 
Permisiunile acestui forum:
Nu puteti raspunde la subiectele acestui forum