AGORA FORUM
Doriți să reacționați la acest mesaj? Creați un cont în câteva clickuri sau conectați-vă pentru a continua.
Filosofie Dsdddn12
Citatul zilei
Playlist
Gandire, suflet, spirit

Mar Iul 28, 2015 1:42 am Scris de FiicaInteleptului

'' Gandirea ridica sufletul la rangul de spirit. '' Hegel

Comentarii?

Ce este gandirea? Ce este sufletul? Ce este spiritul? Sunt sufletul si spiritul identice? Ne …

Comentarii: 0

problema adevarului la Berkeley

Mar Dec 09, 2014 12:57 am Scris de virlan.nelu

Salut, am nevoie urgent de ajutor, nu gasesk informatie despre conceptul de adevar la berkeley!!!


Comentarii: 0

Cunoasterea si limitele ei

Dum Noi 02, 2014 9:03 am Scris de Pathei Mathos

'' Adevarata ta fiinta exista anterior nasterii oricarui concept. Poti tu, ca un obiect, sa intelegi ceva care exista inaintea aparitiei vreunui concept? In absenta constiintei …

Comentarii: 21

Cînd vorbesc despre Dumnezeu nu despre Dumnezeu vorbesc

Mar Feb 26, 2013 11:07 am Scris de Volodea

Suntem nevoiţi să recunoaştem că omul este o fiinţă limitată. Limitele sale nu sînt trasate doar de instrumentele imperfecte de cunoaştere, de o infinitate de …

Comentarii: 12


Filosofie

2 participanți

In jos

Filosofie Empty Filosofie

Mesaj  AlinaN Vin Noi 25, 2011 2:22 pm

Salutare! Am nevoie de ajutor referitor la problema suferintei la Stoicism, va rog!!! Multumesc

AlinaN

Mesaje : 1
Puncte : 3
Reputatie : 0
Data de inscriere : 20/11/2011

Sus In jos

Filosofie Empty Re: Filosofie

Mesaj  iluminator Sam Noi 26, 2011 7:53 am

Hm. neobişnuită întrebare (problemă) ... chiar e făinuţă Smile
În primul rînd stoicismul se fondează pe nişte prezumţii socratice: cunoaşte-te pe tine însuţi. Omul poate fi perceput ca o părticică a universului, prin puterea gîndurilor sale el trebuie să atingă armonia, adică să înţeleagă că totul are sens în viaţa sa. Suferinţa este cauzată de ignoranţa, sau din cauza că omul nu poate să conştientizeze necesitatea răului. Omul armonizat el nu suferă, deoarece el înţelege şi recunoaşte necesitatea actelor întîmplate ca un porces de cauză-efect. Dacă de exemplu eu azi voi servi alcool, sau altceva atunci mîne inevitabil mă va durea capul, cu alte cuvinte voi suferi. Să admitem că suntem în ziua de mîine şi mă doare capul - sufăr, ei ... suferinţa reieşită din înţelegere nu prea are aceleaşi efecte cu suferinţa cînd nu ştii ce se "întîmplă" cu tine "din întîmplare". Suferinţa care este preconizată, şi care este la un moment dat necesară (adică ... dacă consum alcool azi şi mîine nu mă doare capu, da eu ştiu că mă va durea, atunci ceva nu este în regulă şi deci dis-armonic - viaţa nu o poţi, în viziunea lor, trăi disarmonic, căci nu e sens) nu doare atît de mult. Sau o altă situaţie mîine eu am seminar şi ştiu că profu nu iartă şi pune 2 pentru ne-învăţare, şi mai ştiu că anume eu sunt cel care voi fi întrebat (nu am note şi atestarea e aproape), atunci nu voi fi atît de debusolat cînd voi primi 2-iul la lecţie.
O recomandare ... cu siguranţă ve-ţi găsi răspunsul în Stere Ernest cartea se întitulează Din istoria doctrinelor morale ... Ed. Polirom ... Iaşi ... anul nu ştiu (se vînd în librării şi cu siguranţă e la biblioteca naţională) .. acolo din cîte eu îmi aduc aminte e un capitolaş despre Stoicişti. Puteţi lua şi "Mirarea filosofică" de Hertzsch ... sau chiar că puteţi să citiţi ceva de Marcus Aureliu. Însă ce-i drept nemijlocit despre suferinţă nu vă pot recomanda ... nu ştiu nici o carte despre tema Suferinţei la Filosofi (Poate că luaţi ceva din Istoria psihologiei, căci mai mult de jumătate de istorie este despre FILOSOFIE Smile şi Filosofi
iluminator
iluminator

Mesaje : 610
Puncte : 873
Reputatie : 34
Data de inscriere : 26/04/2011

Sus In jos

Sus

- Subiecte similare

 
Permisiunile acestui forum:
Nu puteti raspunde la subiectele acestui forum