AGORA FORUM
Doriți să reacționați la acest mesaj? Creați un cont în câteva clickuri sau conectați-vă pentru a continua.
Cafele filosofice cu Profu Dsdddn12
Citatul zilei
Playlist
Gandire, suflet, spirit

Mar Iul 28, 2015 1:42 am Scris de FiicaInteleptului

'' Gandirea ridica sufletul la rangul de spirit. '' Hegel

Comentarii?

Ce este gandirea? Ce este sufletul? Ce este spiritul? Sunt sufletul si spiritul identice? Ne …

Comentarii: 0

problema adevarului la Berkeley

Mar Dec 09, 2014 12:57 am Scris de virlan.nelu

Salut, am nevoie urgent de ajutor, nu gasesk informatie despre conceptul de adevar la berkeley!!!


Comentarii: 0

Cunoasterea si limitele ei

Dum Noi 02, 2014 9:03 am Scris de Pathei Mathos

'' Adevarata ta fiinta exista anterior nasterii oricarui concept. Poti tu, ca un obiect, sa intelegi ceva care exista inaintea aparitiei vreunui concept? In absenta constiintei …

Comentarii: 21

Cînd vorbesc despre Dumnezeu nu despre Dumnezeu vorbesc

Mar Feb 26, 2013 11:07 am Scris de Volodea

Suntem nevoiţi să recunoaştem că omul este o fiinţă limitată. Limitele sale nu sînt trasate doar de instrumentele imperfecte de cunoaştere, de o infinitate de …

Comentarii: 12


Cafele filosofice cu Profu

4 participanți

In jos

Cafele filosofice cu Profu Empty Cafele filosofice cu Profu

Mesaj  Proful Lun Sept 16, 2013 12:43 am

Bună ziua la toţi ce stau pe agora – Ceea ce voi scrie mai incolo, şi de fapt Nick-ul pe care îl voi folosi, ţine de acest segment al academicului, de care sunt legat…
Studenţii în timpul şi după ore se apropie de mine cu anumite neclarităţi, întrebări, propuneri, idei şi din cauza timpului (am nevoia să apăs butonul pe o altă temă/lecţie) şi nu pot să mă extind ca explicaţie mai mult decît de aici pînă acolo. Adesea această situaţie îi dezamăgeşte pe minţile luminoase ale studenţilor mei, adesea mă deranjează pe mine – care am ce să spun, dar nu o pot face… Aceste mici oaze de discuţii îmi rezonează pe o durată mai mare de timp şi în diverse locuri aşa că am să vin aici, pe agora în calitatea nick-ului şi mă voi strădui să mă expun asupra acestor interogaţii, pe alocuri meditaţii.
Un student, mi-a dat o foaie, scrisă în două culori (roşie şi apoi albastră) o meditaţiepe marginea problemei “nevoii de filosofie” pentru actualitate. După ce am descifrat scrisul, am găsit o logică a expunerii originală, ce vine să deschidă noi deiscuţii.
În două cuvinte:
D.A. a notat (poate că nu am înţeles eu corect – aştept confirmare)
A- perceperea  timpului de altădată era ai lentă decît în prezent; existăm într-o lume într-o continuă schimbare şi poate că principiul existenţei este anume ea – schimbare (cîte o dată schimbarea de dragul schimbării)
B- Ideile e le-au înaintat filosofii de demult, pe de o parte pot fi adiţionate la nivel al simţului comun… tip mărul cade jos, sau apa este importantă; altele faci cunoştinţă în calitate de student şi atunci înţelegi că poate ceea ce ai ajuns singur la un anumit principiu de existenţă, de fapt nu este nemijlocit al tău, ci-I privatizat de mii de ani în urmă de un oarecare Cicero, Platon sau Seneca.
C- Noi astăzi studiem primcipiile existenţei, după gîndirea care de mult a fost, care “era pentru timpurile celea WAW”, dar acum ele au devenit un simplu reflex transmis ereditar generaţiilor…”, astfel noi de fapt învăţăm cum să trăim în trecut, pe cînd prezentul este diferit. “un filosof adevărat trebui să parcurgă şi să se lămurească iarăşi, din nou lumea dată – Lume nouă”
În încercare de răspuns… mă bucur că a nimerit această foaie la mine în mîini şi a parcurs drumul lung spre mintea mea… multe lucruri noi spunem că o să le facem, însă pînă la punctul final se împotmolesc care pe la început, care pe la mijloc, care … nu a achitat internetul pentru luna trecută şi banal, dar nu poate să transmită un mesaj.
A – Problema timpului este hiper-discutată în filosofie. EU aş presupune că anume calitatea lui de pinde de foarte multe chestiuţe. De exemplu timpul în copilărie decurge mai lent decît în perioada adultă sau chiar cea a bătrîneţei. Timpul depinde de calitatea oamenilor cu care un subiect este în relaţie. Dacă alături de tine este un un om calitativ – cîştigi nu doar experienţă de viaţă, dar şi timpul nu este irosit în van. Undeva ai un gînd că “nu ai trăit 2-3 ore degeaba în viaţa ta”. Timpul mi depinde şi de dimensiunea psihologică – dacă eşti obosit, strsat, recalcitrat etc. Timpul este moale, percepţia sa se schimbă. Acelaşi lucru îl spun şi din punct de vedere istoric, geografic sau cultural. El curge diferit pentru diferite situaţii, oameni, culturi … undeva poate şi epoci. Grecii antici, Hinduşii, Chinejii poate că aveau o altă caltiate a timpului (a valorificării sale). Ai dreptate că în timpul prezent este nevoie de miimi de secundă, înainte era alt calendar, lte obiecte în jur.. cel puţin mai puţine. Asta ar fi echivalent să te duci repede de la oraş în sat – simţi (cel puţin eu) că oamenii nu se grăbesc, că spaţiul, şi faptele ce se întîmplă într-un segment de timp sunt mai puţine, mai simple şi parcă timpul curge mai lent…
B.- Lucrurile importante pe care le-a dezvoltat simţul comun-simţul cotidian, cuprind foarte multe soluţii cotidiene: ca să intri pe usă trebuie să tragi de mîner, soarele răsare şi apune în fiecare zi, apa curge doar la vale etc.etc.etc. – Filosofia iese din sistemul acesta, tocmai de aceea “simţul comun” nu îi poate percepe. Gîndirea filosofică este o gîndire a întrebării, a presupunerii, a nesiguranţei, deci centrul de gravitaţie este pe interogare; pe cînd gîndirea cotidianului este bazată pe soluţii, pe răspunsuri, pe respectarea repetitivului, nimic nou şi straniu. Filosofia s-a îndoit de ceea ce vede ochiul, aude urechea, pe cînd pentru gîndirea cotidiană anume acestea şi sunt organele veridicului (virtuţii). Faptul că au fost un oarecare Cicero, Seneca cu 2000 de ani în urmă şi au notat, gîndit anumite principii de viaţă, nu rezolvă practic nimic…. De ce? Deoarece orice înţelepciune, principiu de viaţă, lege, axiomă, este obligată să organizeze nemijlocit viaţa omului, dar condiţiile vieţii de 2000 de ani în urmă diferă mult de ceea ce avem astăzi? – Astfel noi trebuie să acomodăm gîndirea la contemporanitate, la zilelel în care noi acum existăm (avem o altă cultură, realtiate socio-politică, avem  TV Smart Phone, I pad etc.) acest sunt sau ritualuri/mituri sau instrumente, dar nici decum sensuri de existenţă. Veşnica problemă a noastră – de a aplica teoria la Practică, altfel spus Principiile filosofice (sunt diferite, nicidecum unice) la viaţa de zi cu zi.
C. – De fapt C-ul mi-a plăcut foarte mult. Nu este intrebare… ci mai mult simt o confirmare …. Aici nu pot să adaog mult, rezonez cu cele scrise.

Succese şi mi-a plăcut intenţia, aştept continuitate

Proful

Mesaje : 4
Puncte : 6
Reputatie : 0
Data de inscriere : 16/09/2013

Sus In jos

Cafele filosofice cu Profu Empty Re: Cafele filosofice cu Profu

Mesaj  Black&White Lun Sept 16, 2013 12:13 pm

avem si profi pe aici .... super Smile

Black&White

Mesaje : 26
Puncte : 31
Reputatie : 1
Data de inscriere : 23/09/2012

Sus In jos

Cafele filosofice cu Profu Empty Re: Cafele filosofice cu Profu

Mesaj  Proful Mar Sept 17, 2013 1:29 am

Smile - doar in segmentul acesta eu sunt Proful insa, dincolo de "...." sunt pur si simplu .............

Proful

Mesaje : 4
Puncte : 6
Reputatie : 0
Data de inscriere : 16/09/2013

Sus In jos

Cafele filosofice cu Profu Empty Re: Cafele filosofice cu Profu

Mesaj  iluminator Sam Sept 21, 2013 1:41 pm

Salutare profu ... în sfîrşit cineva curajos Smile. Este o problemă, chiar dilemă serioasă cu "Lumea nouă". dacă noi facem filsoofie veche pentru lumea nouă, ar fi echivalent să ai un soft nou penru un calculator vechi sau ainvers... de fapt e vorba despre compatibilitate. Socrate a scris cu 2500 ani în urmă... noi deja îl lecturăm altfel ... de ce oare filosofia consideră că "anume adevărurile sale" sunt cela veşnice? ... practicabile la viaţa cotidiană? 

O filosofie nouă presupune principii noi, oameni noi, valori şi acţiuni proaspete... să-l morsoci pe Socrate 2500 de ani nu cred că este eficient ... succese
iluminator
iluminator

Mesaje : 610
Puncte : 873
Reputatie : 34
Data de inscriere : 26/04/2011

Sus In jos

Cafele filosofice cu Profu Empty Re: Cafele filosofice cu Profu

Mesaj  Admin Dum Sept 22, 2013 2:36 am

Superb! Un calculator vechi din 2000 demult cu toţii l-am aruncat, am trecut la tabletci, iPhon-uri etc. Cret ca trebuie sa-l aruncam şi pe Socrate şi să trecem la iSocrate! INSĂ! Tabletcile noastre, lucrează pe aceleaşi princiipii ca şi primele calculatoare! ÎNSĂ, în filosofie nu trebuie sa-l mai citesti pe socrate, e deajuns să citeşti o lucrare de mecanică cuantică pe înţelesul celor mici, şi ai perceput toata principiile de la Socrate în coace! Lecturând contemporaneitatea, vrem nu vom intelege şi socrate, de la sine, fără să citesti direct, nu contează daca asta noi stim sau nu ca ideea aprtine lui, principalu ca gandim acele idei!  
Cred ca aici mai mult e o problema de ineficieta timpului alocat pentru istora filosofiei! 
Putem trece direct la actualitate, in ea se va contine si principiile antice!

Blin, da filosofie totusi poate nu este o tabletcă! Neutral
Atuci la gunoi cu toata istoria filosofiei! 
Inapoi la meditatia la radacina copacul si facem noua filosofie! )))))))))
Admin
Admin
Admin

Mesaje : 348
Puncte : 621
Reputatie : 14
Data de inscriere : 17/04/2011

https://agorasophie.forummo.com

Sus In jos

Cafele filosofice cu Profu Empty Re: Cafele filosofice cu Profu

Mesaj  iluminator Lun Sept 23, 2013 2:13 am

Salutare admin .... demult nu te-am văzut pe aici ...Smile.
Softul contemporan este diferit d cel de acu 2000 de ani, obiectele saut triplat (deci şi grija şi racolarea lor a fiinţei umane la fel s-a triplat), au apărut programe noi: zbor în cosmos, submarine, s.a.m. însă toate aceste softuri detine un limbaj foarte adinc de progrmare - DOS-ul. Windows, ubuntu şi altele stau pe acest limbaj generic, apu filosofia anume se ocupa de acest limbaj. Mai mult decit atit ea, la timpul său, a făcut nişte schimbăr în DOS-ul existenţei noastre, acum poate e nevoie de o altă impliaţie... una radicală de răsturnare a principiilor principiilor. Acolo unde se află matrixul existenţei: susul cu jos-ul, răul cu binele.
dacă înainte se considera că noi mergem pe pămînt (ca fixaţie fundamentală, ca arhe), atunci filosofia a început să deonstreze că noi mergem sau pe apă, pe foc, pe mişcare, pe idei, pe forme, pe voinţă, pe inconştient pe....pe....pe.... aum în prezent noi, unii din noi Smile, conştientizăm că suntem astronauţi care ne deplasăm cu o viteză extra-mare - noi zburăm. 
Noua filosofie - ea trebui să răstoarnă şi acest principiu şi să mergem mai departe.... unde? - idee nu am, însă mai departe şi departe...
iluminator
iluminator

Mesaje : 610
Puncte : 873
Reputatie : 34
Data de inscriere : 26/04/2011

Sus In jos

Cafele filosofice cu Profu Empty Re: Cafele filosofice cu Profu

Mesaj  Continut sponsorizat


Continut sponsorizat


Sus In jos

Sus

- Subiecte similare

 
Permisiunile acestui forum:
Nu puteti raspunde la subiectele acestui forum