AGORA FORUM
Doriți să reacționați la acest mesaj? Creați un cont în câteva clickuri sau conectați-vă pentru a continua.
Inconstientul Colectiv Dsdddn12
Citatul zilei
Playlist
Gandire, suflet, spirit

Mar Iul 28, 2015 1:42 am Scris de FiicaInteleptului

'' Gandirea ridica sufletul la rangul de spirit. '' Hegel

Comentarii?

Ce este gandirea? Ce este sufletul? Ce este spiritul? Sunt sufletul si spiritul identice? Ne …

Comentarii: 0

problema adevarului la Berkeley

Mar Dec 09, 2014 12:57 am Scris de virlan.nelu

Salut, am nevoie urgent de ajutor, nu gasesk informatie despre conceptul de adevar la berkeley!!!


Comentarii: 0

Cunoasterea si limitele ei

Dum Noi 02, 2014 9:03 am Scris de Pathei Mathos

'' Adevarata ta fiinta exista anterior nasterii oricarui concept. Poti tu, ca un obiect, sa intelegi ceva care exista inaintea aparitiei vreunui concept? In absenta constiintei …

Comentarii: 21

Cînd vorbesc despre Dumnezeu nu despre Dumnezeu vorbesc

Mar Feb 26, 2013 11:07 am Scris de Volodea

Suntem nevoiţi să recunoaştem că omul este o fiinţă limitată. Limitele sale nu sînt trasate doar de instrumentele imperfecte de cunoaştere, de o infinitate de …

Comentarii: 12


Inconstientul Colectiv

2 participanți

In jos

Inconstientul Colectiv Empty Inconstientul Colectiv

Mesaj  фауст Dum Sept 30, 2012 1:36 pm

cineva poate sa-mi explice mai pe scurt
ce inseamna Inconstientul Colectiv ?
фауст
фауст

Mesaje : 3
Puncte : 9
Reputatie : 0
Data de inscriere : 04/09/2012

Sus In jos

Inconstientul Colectiv Empty Re: Inconstientul Colectiv

Mesaj  iluminator Lun Oct 08, 2012 12:20 am

Salutare Smile
Poate că un pic am întîrziat vis-a-vis de data solicitării, însă voi încerca să punctez anumite chestiuţe. "Inconştientul colectiv" a fost înaintat de către Jung K.-G. în sistemul psihanalitic, însă în filosofie ideea a fost generică, adică au vorbit foarte mulţi, s- identificat prezenţa unui orizont al datelor umanităţii, care se perindează din generaţie în generaţie, şi omul trebuie să se conecteze la el, pentu a s-şi consimţi prezenţa.
Jung - Inconştientul colectiv este o instanţă superioară a personalităţii. La Jung personalitateava să reprezinte un pic altceva decît la Freud. IMaginează-ţi că atunci cînd omul se naşte, intră în existenţa sa, el apare ca o Oglindă maaarreee - aceasta este Personalitate deplină, însă atunci cînd ea apare în existenţă, ea cade jos şi se strică în cioburi foarte multe şi de diferite forme, şi de diferite orientări, fiecare ciob de stică îndreaptă reflecţia existenţei în direcţii diferite. Iată fiecare ciob este o parte din personalitate, fiecare avînd o semnificaţie, o "personalitate" aparte - aceste cioburi se numesc - arhetipuri. Eu-l la fel este o constructă arhetipală. jung înaintează mai multe ipoteze (să nu uităm că el a fost influenţat foarte multe de misticism, de hermetism, de simbolismele arhaice şi de buddhism-ul tibetan - a scris un comentariu foarte super la cartea "Cartea morţilor din Tibet" - de o vei lectura vei înţelege mult mai bine ... Aceste cioburi-arhetipuri-individualităţi îşi are energia sa proprie - Persona - legătura personalităţii cu lumea exterioară (numită şi MAsca); Anima - femenitatea; Animus - Masculinitate; Umbra - partea negativă a personalităţii unde se acumulează energia şi ideea de RĂU, Comunismul şi Fascismul - plăcerea omului în turmă etc.etc.etc. Aceste Arhetipuri se figurează în vis sub diverse simboluri. Cea mai interesantă parte este - SINELE - un fl de Dumnezeu în noi. Sinele are ca scop unirea, fuziunea şi orientarea personalităţii către devenire. Devenirea pentru el Semnifică întoarecerea spre origini - CÎnd OGlinda era întreagă şi intactă. Omul trebuie să se adune pe sine, să se cunoască să se integreze.... desigur că multe ar fi să zic aici - principiile, scopurile, neurozele etc.etc.etc. nu prea am timp

În filosofie - mi se pare mie că totuşi în viziunea lui Jung nimeni din Filosofi nu a scris - face parte din lumea paradigmatică occidntului modern, unde psihanaliza dictează şi corelează cu sensurile omului. Parţial este aproape Stoiismul cu Sufletul Cosmic, Aureliu Augustin cu personaitatea lui IIsus din interiorul nostru, însă cei mai faini LEibnitz cu monadologia sa, Nietsche cu pornirile "vieţii" şi desigur Bergson A (pe care Jung l-a respectat enorm) cu intenţionaltiatea sa.

PS. nu am timp să mai scriu aici, însă poate voi reveni .... Smile, fiindcă m-ai luat prin surprindere - nu ştiu acum să-ţi răspund exact dacă vre-un filosof a abordat ideea "inconştientului colectiv"... mă voi interesa.
iluminator
iluminator

Mesaje : 610
Puncte : 873
Reputatie : 34
Data de inscriere : 26/04/2011

Sus In jos

Sus


 
Permisiunile acestui forum:
Nu puteti raspunde la subiectele acestui forum