AGORA FORUM
Doriți să reacționați la acest mesaj? Creați un cont în câteva clickuri sau conectați-vă pentru a continua.
help me, but not only me Dsdddn12
Citatul zilei
Playlist
Gandire, suflet, spirit

Mar Iul 28, 2015 1:42 am Scris de FiicaInteleptului

'' Gandirea ridica sufletul la rangul de spirit. '' Hegel

Comentarii?

Ce este gandirea? Ce este sufletul? Ce este spiritul? Sunt sufletul si spiritul identice? Ne …

Comentarii: 0

problema adevarului la Berkeley

Mar Dec 09, 2014 12:57 am Scris de virlan.nelu

Salut, am nevoie urgent de ajutor, nu gasesk informatie despre conceptul de adevar la berkeley!!!

Comentarii: 0

Cunoasterea si limitele ei

Dum Noi 02, 2014 9:03 am Scris de Pathei Mathos

'' Adevarata ta fiinta exista anterior nasterii oricarui concept. Poti tu, ca un obiect, sa intelegi ceva care exista inaintea aparitiei vreunui concept? In absenta constiintei …

Comentarii: 21

Cînd vorbesc despre Dumnezeu nu despre Dumnezeu vorbesc

Mar Feb 26, 2013 11:07 am Scris de Volodea

Suntem nevoiţi să recunoaştem că omul este o fiinţă limitată. Limitele sale nu sînt trasate doar de instrumentele imperfecte de cunoaştere, de o infinitate de …

Comentarii: 12

help me, but not only me

3 participanți

In jos

help me, but not only me Empty help me, but not only me

Mesaj  Alex_M Lun Ian 02, 2012 5:28 pm

M-am tot gandit de cateva zile la aceasta cerere de ajutor ... dar este mai mult o propunere, care imi va fi si de ajutor, dar poate va fi o inbunatatire si pentru aceasta comunitate.

In revista cu numarul 2 publicata on line(de catre voi), mi-a dat impulsul pentru a merge mai departe cu studiul informal al filosofiei. Din pacate nu merge sa deschid blog-ul si nici revista, dar era vorba de un interview in care, cel intervievat, spunea ceva de genul, pentru a fi filosof nu trebuie sa faci facultatea de filosofie ... ceea ce mi s-a parut incurajator. Dar vreau sa abordez ceva mai sistematic filosofia, si sa nu mai citesc tot ce prind, ci sa incep sa citesc mai intai esentialul, pentru ca mai apoi sa pot citi ( intelege corespunzator din mai multe perspective si sa am "uneltele" de analiza) diferite carti dupa bunul plac.

Dar nu cred ca sunt singura persoana de genul acesta, interesata de filosofie fara sa fie la facultatea de filosofie, si ar dori sa aprofundeze dar sa nu stie de unde sa inceapa ...

Propun, sa faceti un topic (stiky, poate si blocat, sau cum il doriti voi) in care sa apara carti cu titluri si autori pentru cei care sunt "la inceput de drum". Cumva sa fie doar esentialul, si puse cronologic, ... daca se poate, in cazul in care exista, si sursa on line. Poate 6-10 carti, sau cat considerati voi ca este necesar, cat pentru a intelege cuvintele specifice pe care le tot folositi pe aici (ontologic, antropologic ...), desigur ca si dex-ul este bun, dar explicatia este limitata si fara un cotexct potrivit, merg mai mult pe intuitie ...
Eu unu am gasit o lista cu 14 carti tot de la voi ... e buna ?

Ganditiva si la alternative, sau la o solutie mai buna.
Poate chiar asta este o tema buna de gandire, o lista cu cartile de baza pentru filosofie.

Bine, eu am dus mai departe ideea mea, si poate pe viitor, ar fi frumos si o lista cu carti clasificate in functie de tematici, aici consider ca pot fi si eu de ajutor sa propun ceva pentru cei care sunt interesati de economie (carti traduse in romana care pot fi gasite pe net).

Avand invedere ca de pe 10 ianuarie pana pe 14 feb. forumul nu va functiona ... am scris mai repede acest mesaj(fara sa stau prea mult pe ganduri), ma simt presat de timp, si caut motive sa revin pe acest forum ( sa pot intelege si scrie la un nivel ceva mai apropiat de al vostru). Am spuso in cel mai direct mod posibil.

O sa fiu in sesiune si termin cu ultimul examen pe 10 feb.. Pentru mine oricum ar fi urmat o perioada in care nu as mai fi fost prezent pe aici ... dar dupa 14 feb. vreau sa revin.

Ganditi-va la ce v-am propus, ganditi-va la ce va influentat cel mai tare in trecut si va transformat in ceea ce sunteti (ideologic, nivel intelectual ...).

Alex_M
Alex_M

Puncte : 131
Reputatie : 14
Data de inscriere : 21/12/2011
Localizare : București, Romania

Sus In jos

help me, but not only me Empty Re: help me, but not only me

Mesaj  iluminator Lun Ian 02, 2012 6:55 pm

Dragă Alex M! Drumul spre filosofie este foarte şi foarte particular. Ficare şi-a ţesut, şi-şi ţese în continuare calea sa absolut specială. Nu există în acest caz nici formule fixe, nici indici necesari, nici algoritme "sfinte" - totul este în încercare şi ratare (spre exemplu eu am încercat de vreo 4-5 ori să-l citesc pe Kant Critica raţiunii Pure de la început pînă la sfărşit şi mă scufundam chiar peste 100-150 de pagini, deşi este unul din puţinii care m-a oformat, m-a împodobit în felul cum eu gîndesc şi, deci sunt)

Referitor la capitolul "pot să învăţ filosofie, fără să am facultatea de filosofie"? şi da şi nu. Nu - pentru că filosofia presupune o anumită strategie, o şcoală, o comunicate, o sensibilitate, un dialog etc., mult contează şi nivelul profesorilor ... pînă la urmă se crează un mediu, un fel de "ciorbă" încare se fierbe, se prepară un "filosof" - adesea faculttea, poate să distrugă filosofia din om (dar astea-s cazuri aparte). Da - pentru că statistic mulţi profesori, chiar şi de la facutlatea noastră nu au finalizat facultatea de filosofie, ci s-au profilat în filosofie. Au venit din matematică, filologie, istorie, informatică, fizică etc. chiar şi eu vin din alt domeniu Smile. Totuşi pentur a fi "filosof" e nevoie de dialog, de anumiţi termeni, de anumite referinţe. Poţi să fii înţelept, dar nu şi filosof, cu toate că filosofia, generic vorbind, este dragostea de înţelepciune. Mai e ceva important - dorinţa şi plăcerea de a discuta, de a dori să fie "explicate" întrebările de sens: de ce eu exist, ce semnifică Eu, ce semifică Exist etc.etc.etc. - această atracţie este apriori necesară.

Vis-a-vis de cărţi ... udneva aici pe forum a fost postat o tematică cu referire la cea mai importantă carte în filosofie şi/sau prima carte de filosofie ... ceva de tipul acesta. Însă aş dori să arunc o avertizare ... filosofia este o aşa "mizerie" încît, peste ceva timp, înţelegi că nu ai pămînt sub picioare şi ca în "Alisa în ţara minunilor" totul ce-i imposibil apare ca posibil şi cei absolut firesc şi necesar se transformă în neesenţial - acesta-i marele risc .... findcă mulţi - prea mulţi cunoscuţi finalizează, impactul cu filosofia, pe la spitale psihiatrice şi cu o schisofrenie de gradul III şi II (chiar şi prietenii mei de grupă).
iluminator
iluminator

Puncte : 873
Reputatie : 34
Data de inscriere : 26/04/2011

Sus In jos

Mesaj  Admin Mar Ian 03, 2012 1:17 am

Alex_M Blogul si revista nu functineaza acum, caci ele au fost blocate, ele se afla in recosntructie, si vor fi repuse in functiune undeva in perioada 10 ianuarie -14 februarie, (in dependenta cind va fi finisat), dar nu forumul va fi inchis, el ramine viu. Smile

In ceea ce priveste filosofia fara facultate, pentru mine este totusi mai mult ca posibil, ba chiar mai eficient ca facultatea, doar timpul necesar sa-l ai. In cazul meu, eu nu am nici o recunostinta fata de facultate, pentru care facultatea ar fi contribuit in cea mai mica masura la formarea mea... Faza buna este doar ca ai tot timpul la dispozitie 3 ani sa citesti filosofie, +2 la master, caci facind o alta facultate, deja abea mai reusesti sa te initiezi serios in filosofie lecturind ceva. Eu ma gindeam sa fac masterul in filosofie, dar acum sincer nu vad rostul. Ba din contra, acesti 3 ani de facultate i-am simtit ca i-am pierdut aiurea... 3 ani puteam sa stau acasa, si eram sa finisez mult mai calitativ decit 3 ani de facultate.

Defapt, aceasta ma refer la universitatea din Moldova, care pur si simplu ea este inutila pe acest plan... Eu nu cred ca eminentii de la facultatea noastra s-au construit si au mai fost formati de facultate, fiecare a mers pe cale individuala... Iar la facultate se vine doar dintr-o simpla formalitate, ca pin la urma sa iai o diploma... Ideea e ca la noi profesorii nu au nimic ceva nou sa te invete, nici sa-ti explice filosofia lui Kant, sunt atit de superficiali, incit deja orce carte de introdecere in filosofie e mai serioase decit profesorii nostri.

Persoana din interviu a zis ca filosofia se construeste pe dialog, Iluminator e de aceeasi latura. Eu insa ma situez pe partea opusa, caci aici intradevar fiecare de cazul sau particular si cum simte mai bine eficienta de a face filosofia. Eu spre exemplu uneori am impresia ca-mi sunt autosuficient ca sa fac filosofie, unde am nevoie doar de o biblioteca de carti, iar dialogurile din contra m-ar perturba. Dar asta defapt este si domeniul in care te axezi in filosofie, aceasta foarte mult conteaza... Din aceasta cauza pentru mine dialogul viu in tematica mea, este aproape ineficienta.

Dar ca un caz concret din Romania unde o persoana face filosofie serioasa, dar nefacind facultatea de filosofie este Marcel Chelba, care acuma elaboreaza o tetralogie kantiana in patru volume... Si unii studenti care au rasfoit primul volum deja realizat, au afirmat ca este una dintre cele mai bune propedeutici (introduceri) in filosofia lui Kant.

In ceea ce priveste cartile. Cu toate ca este adevarat ca fiecare isi formeaza drumul sau in filosfie in mod individual, dar totusi ar fi recomandabil sa iai niste volume serioase de introducere in filosofie, pentru ca ele iti creaza rapid un schelet de ansamblu, iar in rest deja te poti juca cu fiecare lucrare, fie ca e din contemporanetitate, fie ca e antica... Caci acuma in zadar sa te apuci de Kant, daca nu este inteleasa cursul filosofiei pina la el...
Dar nu orce introducere in filosofie este eficienta... Unele sunt prea superficiale si ele, pentru liceeni de cl.12... De exemplu am vazut la noi in librarie o introducre in filosofie in 12 volume... Destul de serioasa colectie. In librarie din Romania aveti mare bafta, ca in librariile voastre puteti intilni multe carti de filosofie, iar la noi le cauti cu chibritul Very Happy
Caci fara o introdcere generala... nu ai decit sa lecturezi toate lucrarile in ordine cronologice incepint cu antichitatea...
Iluminator poate sa nu fie deacord cu mine, caci eu oarecum sunt de o factura mai matematica si inteleg ca filosofia trebuie sa fie parcusa foarte atent, pasind exact in ordinea in care a fost creata... Wink
Din aceste introduceri in filosofie, vei intilni respectiv si lucrarile fiecarui filosof in ordine cronologice si deja vei putea singur selecta, care si la ce se refera...
Referitori la termeni, exista special dictionar de filosofie, la fel il poti gasi liber in librarie. Dupa ce parcurgi acest shilet al filosofie, deja poti incepe pe domenii, de exemplu ontologia, si aici o lucrare recomandabila si foarte buna este Fiinta si existenta de Tudosescu. Dar ea acuma nu poate fi lecturata, pina nu ai creat in cap schema istorica a filosofiei... Si orce alta carte nu poate fi inteleasa adecvat, caci fiecare lucrare se include intr-un context istoric...
Succese!!! Smile
Admin
Admin
Admin

Puncte : 621
Data de inscriere : 17/04/2011

https://agorasophie.forummo.com

Sus In jos

Mesaj  Alex_M Mar Ian 03, 2012 4:56 pm

va multumesc pentru raspunsurile pertinente si complexe.

Dar m-am uitat putin in trecutul meu ... am citit cate ceva de Nietzsche, nu pot sa spun ca nu imi place, dar inteleg atat de putine lucrurile incat mi se pare frustrant, dar franturile de intelegere partiala ma fac sa merg mai departe.

Am intalnit acest fel de impas si in economie si consider ca mai intai trebuie sa citesti niste texte de baza care sa explice termenii si modul de abordare, iar mai apoi poti citi ce doreste sufletelul tau.

Desigur ca drumul in filosofie este foarte particular, tine de ideologia fiecaruia, nu e ca la matematica, unde sa poti rezolva sau nu un exercitiu.

E de ajuns indrumarea primita de la "admin".
Alex_M
Alex_M

Puncte : 131
Data de inscriere : 21/12/2011
Localizare : București, Romania

Sus In jos

Mesaj  iluminator Mier Ian 04, 2012 2:17 pm

Salutare Smile
Prea dur sună cuvintele lui admin - nu sunt în acelaşi "cord" cu ele. Facultatea este un lucru mare, dacă desigur îţi poţi permite. Facultatea presupune o hidrocentrală: totul se mişcă, totul se transformă, simţi forţa, simţi restricţiile, simţi foarte multe, probleme şi ecuaţii filosofice ce se rotesc în jurul tău. Intri apă şi ieşi apă + energie. La facultate găseşti oameni interesaţi în ceea ce-ţi place ţie, poţi vorbi cu ei despre Nietzsche, Fromm, Freud, Marx etc.etc.etc. în zilele contemporane e foarte dificil să-ţi găseşti o "planetă filosofică." Facultate îţi pune un plan în faţa ta şi încearcă să-l realizezi, pe unde bine, pe unde nu prea - nu toate zilele, vara, sunt cu soare.

Pe cînd problema "primei cărţi" este foarte importantă, e ce şi prima dragoste sau "prima" învăţătoare, sau primul sex - adică, practic, îţi trasează viitorul prin oferirea unei optici). Dacă vei începe cu Kant sau Frege - nu ştiu dacă e atît de mişto. Dacă începi cu Thales sau Heraclites sau Platon - fără pregătire e complicat şi plictisitor. O "istorie a filosofiei", poate ..., dar să ştii că intri în lumea academică. Imaginează-ţi o pădure şi cineva îţi oferă o hartă de traversare - e foarte uşor, însă pe acel drum a mers mii de oameni, toţi au văzut aceleaşi poiene, toţi au pus mîina pe un "arbore" nu ştiu de ce "special", toţi au fost obligaţi să se împiedice de un ciot - devii un xerox, pentru mulţi - poate că "de-ai lor", însă filosoful e sortit să fie unical.

Încearcă să intri unde ţi-i mai aproape de tine - economie. Undeva în biblioteci am întîlnit o culegere foarte simpatică de "Filosofie economică" - o compilaţie interesantă de texte filosofice cu o tematică economică. Poate vei fi interesat de Marx "Capitalul" şi prin el vei intra în Hegel, dar dacă treci malul îl vei înţelege, poate, pe Kierkegaard şi filosofia existenţei etc. Dacă totuşi ai dori să iei o carte de "Istoria filosofiei" îţi recomand Hertzsch (am uitat cum exact se scrie numele autorului) cartea "Mirarea filosofică" - e tare Smile (ţi-am prezentat doar o linie "roşie" .. pot fi multe - însă este a ta şi doar a ta). Eu cu mare plăcere aş mai intra încă o dată în anul 1 - doar că preventiv să-mi fac o amnezie.
iluminator
iluminator

Puncte : 873
Reputatie : 34
Data de inscriere : 26/04/2011

Sus In jos

Mesaj  Admin Joi Ian 05, 2012 4:23 am

Si Iluminator are perfecta dreptate, caci acesta e stilul sau. Dar totusi, pina la filosofia clasica germana, totusi ea a existat si s-a formal in afara oricarei universitati, deci in genere este posibila si fara ea... Da eu inteleg ca si stiinta a avut aceeasi soarta, acuma un Galilei stind acasa nu mai descopera nimic, stiinta este imposibila in afara unei institutii, unor colaborari, acuma la o mica inventii lucreaza o duzina de savanti. Dar totusi filosofia poate sa-si mentina forma ei originara caci ea ne naste in creier si are nevoie doar de creion si maculatura si o biblioteca enorma, unicul instrument al filosofiei, si unicul de baza este imaginatia. Critica ratiunii pure nu este nimic altceva decit o imaginatie... Profesorii, colegii, facultatea, unicul lucru pe care ei pot sa ti-l ofere, este stimularea imaginatiei...
A si apropo, iac azi mergeam pe drum si ma gindem... Bre da nu inteleg, noi zicem, ca e rau, ca e rau, ca e rau academicismul ista, da nu inteleg ce e rau in el? Nu in formele de academicism, dar in insasi academicismul ca stil. Evident ca este de condamnabil academicismul din care motive a avut de suferit Wittgenstein sau eu Very Happy Anume academicismul birocratic..
Dar cum poti sa-l expusii pe Descartes, in afara stilului academic? Umorist? Pamfletist? Poetic? Metaforic? Prin jocuri de cuivnte? Asta mi se pare neserios si dedicat pentru gindire infantila...
Iac asa Very Happy
Admin
Admin
Admin

Puncte : 621
Data de inscriere : 17/04/2011

https://agorasophie.forummo.com

Sus In jos

Mesaj  Continut sponsorizat

Continut sponsorizat