AGORA FORUM
Doriți să reacționați la acest mesaj? Creați un cont în câteva clickuri sau conectați-vă pentru a continua.
Ce înseamnă a filiber? Dsdddn12
Citatul zilei
Playlist
Gandire, suflet, spirit

Mar Iul 28, 2015 1:42 am Scris de FiicaInteleptului

'' Gandirea ridica sufletul la rangul de spirit. '' Hegel

Comentarii?

Ce este gandirea? Ce este sufletul? Ce este spiritul? Sunt sufletul si spiritul identice? Ne …

Comentarii: 0

problema adevarului la Berkeley

Mar Dec 09, 2014 12:57 am Scris de virlan.nelu

Salut, am nevoie urgent de ajutor, nu gasesk informatie despre conceptul de adevar la berkeley!!!


Comentarii: 0

Cunoasterea si limitele ei

Dum Noi 02, 2014 9:03 am Scris de Pathei Mathos

'' Adevarata ta fiinta exista anterior nasterii oricarui concept. Poti tu, ca un obiect, sa intelegi ceva care exista inaintea aparitiei vreunui concept? In absenta constiintei …

Comentarii: 21

Cînd vorbesc despre Dumnezeu nu despre Dumnezeu vorbesc

Mar Feb 26, 2013 11:07 am Scris de Volodea

Suntem nevoiţi să recunoaştem că omul este o fiinţă limitată. Limitele sale nu sînt trasate doar de instrumentele imperfecte de cunoaştere, de o infinitate de …

Comentarii: 12


Ce înseamnă a filiber?

+2
iluminator
sip.www.com
6 participanți

In jos

Ce înseamnă a filiber? Empty Ce înseamnă a filiber?

Mesaj  sip.www.com Joi Dec 22, 2011 4:18 pm

Acum am auzit o afirmaţie "Oamenii pe parcursul istoriei luptă pentru libertate". Pot fi deacord, doar că nu înţeleg cum este să fii liber. Absolut liber nu poţi fi, deoarece când chiar ajungi nu ştiu cum, să presupunem că ajungi liber, nu eşti liber, pentru că ai de a susţine libertatea şi din aceasta reiese că noi nu suntem liberi în libertate. De fapt, oare după moarte nu putem spune că eşti liber? Smile care libertate dacă eşti mort? Dacă eşti mort nu nu eşti libr să mai faci ceia ce poţi face când eşti viu. Ok, eu poate nu înţeleg bine ce-i cu libertatea aceasta, dar cred că nimeni nu ştie ce este libertatea. Deci dinaceasta reiese că oamenii pe parcursul istoriei luptau, dar singuri nu ştiau pentru ce luptau, luptau doar pentru cuvântul libertate? Da, vesele sunt unele momente din istoria noastră.

sip.www.com

Mesaje : 19
Puncte : 33
Reputatie : 0
Data de inscriere : 11/05/2011

Sus In jos

Ce înseamnă a filiber? Empty Re: Ce înseamnă a filiber?

Mesaj  iluminator Joi Dec 22, 2011 11:52 pm

sunt de acord ... din punct de vedere istoric "lupta pentru libertate" + e o luptă absurdă. "Unteţi liberi? - Da?; Atunci veniţi după mine"!!! Dar filosofic vorbind - suntem liberi!!! DA există portiţe de a fi liber ... doar dacă eşti copt pentru a o percepe. Copt din punct de vedere intelectual sau spiritual. Inteligent prin virtulozitate a gîndirii, logicii, argumentărilor sau inteligent prin spirit, prin înţelepciune (e o forţă de a "vedea" ... de "videti" - de vedere profundă a lucrurilor, de fapt este un dat, un "dat" dat de la natură). Omul nu este o fiinţă dao a "pămîntului" în sens al fizicului - legile naturii sunt elementele de fuziune a realităţii sale; este o fiinţă a metafizicului, a miticului, a simbolurilor, a culturii. Dacă te uiţi cu ochii ştiinţei nu găseşti nici o libertate, însă dacă te vei uita la obiecte la relaitate cu alţi ochi (chiar şi cei de viziune religioasă) atunci vei vedea că undeva "sub pat" este o mică fisură, sau dacă te uiţi îndeaproape la obiecte vei vedea multe-multe fisuri - prin ele, anume prin ele ai acces la libertate.

Ca un fulger a trecut o idee - "visul este liber" ... el în primul rînd este liber şi manifestarea de a fi liber - findcă tu nu îl poţi controla, dar totuşi visul este TU.

PS eu nu am arăt atît libertatea, cît posibilitatea de a o prinde, de a o capta.
iluminator
iluminator

Mesaje : 610
Puncte : 873
Reputatie : 34
Data de inscriere : 26/04/2011

Sus In jos

Ce înseamnă a filiber? Empty Re: Ce înseamnă a filiber?

Mesaj  Alex_M Vin Dec 23, 2011 5:43 am

Nu comentez prea mult "lupta pentru libertate". Este vorba de manipulare a maselor si de inserarea unor idei false despre libertate cu scopul de a subjuga oameni si ai determina sa actioneze dupa dorinta "celor putin la numar".

Sper sa nu gresec dar cred ca urmatoarea idee vin in urma revolutiei franceze, daca nu din perioada iluminista. "Esti liber sa faci ce vrei atata vreme cat nu incalci libertatea aproapelui tau", ideea in sine mi se pare foarte buna, astfel nu ii constrangem pe cei din jur dar ne limitam propria libertate.
Nu avem dreptul sa obligam o persoana sa devina propriul nostru sclav, pentru ca ar fi o incalgare a drepturior acelui om, dar nici nu avem libertatea sa facem ce vrem. Cu cat lumea din jurul nostru se diversifica mai mult cu atat avem mai multe reguli de respectat. Observ o relatie directa intre descoperirea a noi libertati si restrictionarea persoanelor mai mult.

Vreau sa atrag atentia astfel ca libertatea poate fi si discturgatoare, libertate fara responsabilitate si legi duce la anarhie si haos.

Revin la revolutia franceza care a mers pe sloganul "Libertate, egalitate si fraternitate". Mi se pare comica punerea in acelasi "cazan"a libertatii si egalitatii.

Petre Tutea spunea "cel mai mare dusman al libertatii este egalitarismul". Si mi se pare ca exemplul a fost ceva de genul, un politician mediocru (nu dau nume) nu numai ca nu este egal cu Kant, dar nici nu va putea fi vreodata. Oamenii sunt diferiti, unii au calitati dar si defecte pe care noi nu le avem, prin egalitate taiem din calitati si adancim defecte.

Este foarte important sa discut despre egalitate si dintr-o perspectiva economica, voi lua un singur exemplu. Daca un antreprenor face o gramada de bani, extrem de multi, dar intr-un mod legal prin dezvoltarea unei proprii idei, atunci el este legitim sa se bucure de banii sai, pentru ca oricum aduce bunastare societatii prin creare de competitie (oferire de servicii/produse mai bune la preturi mai mici). Pe principiul egalitatii, astfel incat, diferenta dintre nivelul banilor celui bogat cu cel sarac sa se diminueze (diferenta), atunci se realizeaza o realocare a banilor prin impunerea unei taxe pe avere celui bogat si oferirea de ajutoare sociale celor saraci. Nu numai ca este o incalcare a libertatii celui bogat, capusirea bugetului personal, dar si efectele sunt devastatoare, bogatul nu va mai dori sa fie la fel de bogat pentru ca astfel va fi stors de bani mai mult (ceea ce nu este corect), iar saracul isi va accepta mai usor conditia de sarac, fara sa mai vrea la fel de mult sa isi depaseasca starea, sau de ce nu sa se complaca in saracie.

Constrangerea libertatii survine fie de la tine insuti ( ceea ce nu o vad ca pe o diminuare a libertatii), de la societate sau din cauza necunoasterii.

Si acum parerea mea, care poate sa difere extrem de mult fata de parerea voastra, dar mi-o expun. Fiecare intelege libertatea in felul lui (aici ma refer la fineturi mai ales).

Pentru mine a fi liber inseamna si a sti cum sa te bucuri de proprile libertati, pe care trebuie sa le cunosti.

Buna informare, cunoasterea libertatilor duce la o mai mare libertate.

Dreptul la libera exprimare imi ofera libertatea sa scriu in ziar, dar daca eu nu as sti sa scriu deloc, atunci nu as putea beneficia de aceasta libertate, prin urmare as avea o constrangere nu din partea redactorului ci din partea mea (din cauza imposibilitatii realizarii unui articol).

Libertatea nu necesita neaparat si exercitarea libertatii. Desi am libertatea sa ma urc pana in varful copacului, nu o sa o fac, dar stiind ca am aceasta libertate, ma simt mai liber ... asta pana cand se va impune o restrictie privind urcatul in copaci.

Educatia duce la libertate, asta in cazul in care are rolul de dezvoltare personala si nu de manipulare

Libertatea in termeni absoluti inseamna a fi liber sa faci absolut tot ceea ce vrei (sa omori un caine, un om ... si alte exemple extreme), sa cunosti toate aceste libertati si sa te poti bucura de ele daca vrei. Dar sa iti restrictionezi singur actiunile, si sa faci doar ce ti se pare moral, etic ... cu alte cuvinte libertatea sa nu fie restrictionata de institutii,legi ...

Mai am mult de scris despre libertate, dar trebuie sa mai reflectez putin, plus ca ma constrange si timpul.
Alex_M
Alex_M

Mesaje : 99
Puncte : 131
Reputatie : 14
Data de inscriere : 21/12/2011
Localizare : București, Romania

Sus In jos

Ce înseamnă a filiber? Empty boom

Mesaj  aici africanul Sam Dec 24, 2011 3:49 am

... în principiu, nu înțeleg despre ce merge vorba și cum e posibil de discutat despre ”absolutul”, mai ales cel al libertății ... există oare ceva absolut, cum tu ți-l închipui)))? ... poate că problema în neînțelegerea noastră refeitor la o noțiune sau alta e că noi îi încercăm validarea acestuia prin aderarea la ”absolutul lui” , deductiv fiind: dacă descoperim absolutul noțiunii sensul ei e pe jumate descoperit (sună ca o regulă/fundament,nu!?) .... oare nu-i o greșeală? oare nu ne creăm încă-o groază de probleme pe cap? ... sub acest aspect)))), mie-mi pare, că nu putem vorbi decît despre o libertate în forma ei ”pură”, forma ei inițială dacă vreți ...

Libertatea este de mai multe feluri, adică structurată, delimitată, rospredelită
putem vorbi de o libertate politică-socială, dovada ei e democrația, ”și lupta pentru libertate” de fapt, este un țel primar pentru orișicare revoluție foste sau viitoare, și ca dovadă poate surveni simplu fapt că Tu tapezi, liber, neconstrîns de nimeni propria ta idee, aici!
Libertatea economică - capitalismul, piața de desfacere a nuștiu ce , variante .. ma-ți înțeles sper
Libertatea”personala” - mergi la stînga sau la dreapta, sau pe rînd, întîi la stinga ș-ap la dreapta sau invers)))) etc

nuș , mai adaugați și voi , eu sunt sigur că undeva în literatura de specialitate este scris despre o astfel de clasificare sau despre o astfel de libertate

deci, totuși libertatea există, ea crește odată cu noi și e indispensabilă de felul nostru de a fi... libertatea este un frate mai mic al omului, dacă-mi permiteți, ea tot este ”născută” de rațiune

aici africanul

Mesaje : 8
Puncte : 11
Reputatie : 0
Data de inscriere : 20/04/2011

Sus In jos

Ce înseamnă a filiber? Empty Re: Ce înseamnă a filiber?

Mesaj  iluminator Sam Dec 24, 2011 5:47 am

Pentru Alex ... cum înţeleg eu tu ai ales drumul lui Rousseau, Voltaire şi Montesq... Smile - e o alegere foarte optimistă. Poate că ştieai sau nu însă legătura dintre educaţie şi libertate reprezintă o tradiţiea foarte amplă în filosofie. În mod indirect ea îşi urmează calea încă de la Socrate, care prin educaţia sa îl făcea pe om mai atent (mai cunoscător) de a fi liber.

Pe forumul acesta, sună libertatea mai mult sub aspectul filosofiei vieţii, filosofeii existenţei şi chiar pe alocuri filosofeii absurdului sau nihilismului. Aşa sunten noi ... aici ... în R.M. - avem nişte fundamente foarte incerte, foarte nesigure şi foarte absurde, parcă există într-un acelaşi rîu mai multe direcţii de curgere a apei (pe alocuri chiar şi la deal).

Libertatea, din punctul meu de vedere se manifestă pe muchie de cuţit, ea este tensiune şi mai puţin în formă de relaxare. Stau acasă şi mă gîndesc: sau să merg în ospeţie la un prieten, sau mă aşez în fotoliu şi privesc o emisiune de distracţie, sau mă duc într-un Pab şi comand o bere blondă ... din punctul meu de vedere nu este o manifestare aproape de "absolut (cum o zice africanul). Pentru mine libertatea, ca tensiune este, cum am mai spus în tensiune: atunci cînd vreau să-i rup capul unui om (a hăcut şi el ceva ... oribil) eu sunt liber de această dorinţă - eu sunt liber de emoţii de anumite dorinţe. De exemplu o persoană nu poate lăsa fumatul ... se chinuie foarte-foarte mult .. şi nu poate (adese se amăgeşte pe sine, trişează cu sine, şi tot-deauna fumează) - ea nu este liberă. Ea trebuie să lupte pentru libertate !!! iată aici e forţa gîndirii, e forţa voinţei, e forţa oaselor şi muşchilor şi neuronilor de a rezista obsesiilor - iată aici pentru mine e libertate. Eu am o obsesie - pe mine mă ţine " de gît" - nu sunt liber ... pierd la fiecare luptă, pot obţine mici răgazuri, însă bătălia nu. Cu alte cuvinte atunci cînd ştiu că dacă comit X - mă vor executa, dar înţeleg că fac bine pentru mulţi ... atunci cînd decid să fac X - asta-i libertate!!!! Cînd toţi se duc la dreapta, tu însă, înţelegi că doreşti la stînga, cu riscul de a fi ponigrit, izolat - o faci!!!! Un maaaaarreeee respect - omul acesta este liber!!! Da o medalie de la mine.
iluminator
iluminator

Mesaje : 610
Puncte : 873
Reputatie : 34
Data de inscriere : 26/04/2011

Sus In jos

Ce înseamnă a filiber? Empty Re: Ce înseamnă a filiber?

Mesaj  Alex_M Sam Dec 24, 2011 8:46 am

@de aici africanul:

M-am entuziasmat prea tare pentru un moment şi mi-a scapat ceva ce nu vroiam. Îti multumesc că m-ai corectat "africanul", mi se pare ciudat că nici eu nu sunt de acord cu mine, dar am vrut să exprim ceva atat de tare incat am uitat de sensul cuvintelor. Pe viitor o să fiu mai atent cu termenul "absolut".

Vroiam să mă refer la o libertate pe care noi o putem concepe mental dar nu o putem aplica in viata noastră.

@iluminator:

Nu stiam ca am ales drumul lui Rousseau, Voltaire şi Montesq. Probabil ca am facut-o în mod incosţient, sau impartesesc aceleasi idei cu ei, dar îi apreciez pe greci care au avut un sistem educaţional foarte bun. Spuneau ceva de genul, "educaţia te eliberează" ceea ce poate fi corect într-o anumita măsură.

Fac o mică paranteză despre educație, "Un popor fără cultură e un popor uşor de manipulat" Immanuel Kant. Iar atunci cand incultura este raspîndită prin intermediul educației formale (prin scoli/licee/universități), educația are rolul de a reduce libertatea, limitand gandirea maselor astfel încat să fie mai usor controlat. Nu stiu ce tiran spunea ceva de genul, un popor cu o educație precara este usor de controlat. Atunci cand ma uit ce se întamplă astăzi, educația(formala) a pierdut rolul eliberator.

Revin la discuţia despre libertate, nu avem libertatea sa ne plictisim sau sa lenevim o eternitate, din simplul motiv ca noi avem o durată limitată în această formă fizică. Am mai observat că dacă avem prea multă libertate nu știm sa ne bucurăm de ea.

Am o teorie proprie, care nu se aplica pentru orice om si probabil ca nu este bună pentru a vorbi despre libertate. Avem tendința să apreciem/prețuim ceea ce nu avem(sau nu deținem) și disprețuim/nu apreciem ceea ce avem. Atunci cand oamenilor nu li se permitea sa se exprime, au cerut libertate de exprimare cu atîta înverșunare și patos încat ai impresia că nu se vor mai opri din ceea ce au de spus și scris. Este doar o parere proprie, atunci cînd conștientizăm ceea ce nu putem face, se acumuleaza furie și ura care înlatura barierele instituționale și se obține acea libertate mult dorită, apoi cu timpul este din ce în ce mai prost folosită, mai puțin pana cînd este uitată.

"Îl numesc liber pe acela care este condus numai de raţiune." Baruch Spinoza

Adica să reprimăm instinctele, sa nu ne mai lăsăm înrobiți de către necesitățile primare. Și totuși dacă am reuși să facem asta, atunci rasa umana ar dispărea(foarte probabil).

Mi-am epuizat vorbele despre acest subiect, simt ca am intrat într-o ciclicitate fără sfîrsit. Mai multa libertatea duce la mai puțina libertate care duce la mai multă libertate ....

Atunci cand suntem lăsați să gandim liber(nederanjați de lumea exterioara) nu o facem tocmai liber, suntem influențati de autorii carților citite (cei care ne-au marcat). Trecutul nu ne lasă să fim liberi.
Alex_M
Alex_M

Mesaje : 99
Puncte : 131
Reputatie : 14
Data de inscriere : 21/12/2011
Localizare : București, Romania

Sus In jos

Ce înseamnă a filiber? Empty top top

Mesaj  aici africanul Dum Dec 25, 2011 6:06 am

... eu nu lupt pentru libertate ci prin libertate lupt. a fi liber înseamnă a lupta nu pentru libertate ci pentru ”tine liber” - cu ”societatea” pentru ”tine” sau cu ”tine” pentru ”binele social”, dacă vreți... a fii liber înseamnă a fi angajat într-o lupta permanentă , altfel te lași dus de ”curentul de apă a râului” ... libertatea e ”voința de putere” dar să nu încurcăm ”voința secretată” de tine ca subiect al existenței tale și cea ”implantată” de necesitățile prezente/actuale a societății... deci, voința ta poate fi ușor manipulată ... de fapt, e și normal deoarece noi depindem enorm de grupul din care facem parte și de asta ar trebue sau trebue să combinăm aceste două în măsura ”dorințelor” noastre pentru o ”existență autentică” - prin libertatea ta vei descoperi ceea ce ești, ”esența” dacă-mi permiteți ... sau cel puțin vei muri mai împăcat))


aici africanul

Mesaje : 8
Puncte : 11
Reputatie : 0
Data de inscriere : 20/04/2011

Sus In jos

Ce înseamnă a filiber? Empty Re: Ce înseamnă a filiber?

Mesaj  Admin Dum Dec 25, 2011 6:27 am

A fi liber pur si simplu este arta de a gindi, arte de a controla constiinta, arta de a fi flexibil. Libertatea nu este un concept ontologic, nu are o echivalenta ontologica... Cineva a fost bagat la racoare pentru o crima, cuvintul lui a fost ca acolo poti intilni o libertate superioara decit oricare sistem al lumii exterioare...
Gindirea e flux flexibil... deci libertatea nu poate fi indentificata in tipare... dar se rezuma la gindire...
Cind o turma de oameni ies in piata si strig "vrem libertate", ei pur si simplu au o patologie grava la nivel psihic...
Admin
Admin
Admin

Mesaje : 348
Puncte : 621
Reputatie : 14
Data de inscriere : 17/04/2011

https://agorasophie.forummo.com

Sus In jos

Ce înseamnă a filiber? Empty Re: Ce înseamnă a filiber?

Mesaj  Condrea Cristian Dum Dec 25, 2011 7:16 am

”Freedom is a state o mind” Smile
Condrea Cristian
Condrea Cristian

Mesaje : 149
Puncte : 188
Reputatie : 8
Data de inscriere : 18/04/2011

Sus In jos

Ce înseamnă a filiber? Empty Re: Ce înseamnă a filiber?

Mesaj  Admin Dum Dec 25, 2011 7:46 am

Ap iac asa... Viata e simpla si frumoasa Very Happy
Admin
Admin
Admin

Mesaje : 348
Puncte : 621
Reputatie : 14
Data de inscriere : 17/04/2011

https://agorasophie.forummo.com

Sus In jos

Ce înseamnă a filiber? Empty Re: Ce înseamnă a filiber?

Mesaj  Condrea Cristian Dum Dec 25, 2011 9:43 am

Ștefan, tu te-ai îndrăgostit? ești straniu în ultimul timp, ești nu-tu Very Happy
Condrea Cristian
Condrea Cristian

Mesaje : 149
Puncte : 188
Reputatie : 8
Data de inscriere : 18/04/2011

Sus In jos

Ce înseamnă a filiber? Empty Re: Ce înseamnă a filiber?

Mesaj  Admin Dum Dec 25, 2011 11:19 am

Cristi, si asa suntem zilnic bombardati cu sute de informatii mediatice si mesaje publicitare... Omul de azi se simte violat de atita mesaje... Cade in stresuri, in depresii, are nevroze psihice, nu mai poate face selectia de mesaje... Cred ca as prodce un mare rau, daca as mai scrie si eu informatii personale pe forum Very Happy Very Happy Nu de alta, dar imi fac griji pentru obshtea comuna si pentru linistea cugetelor lor, ca sa nu se mai simta atacati de atita info si analize Very Happy
Admin
Admin
Admin

Mesaje : 348
Puncte : 621
Reputatie : 14
Data de inscriere : 17/04/2011

https://agorasophie.forummo.com

Sus In jos

Ce înseamnă a filiber? Empty Re: Ce înseamnă a filiber?

Mesaj  Continut sponsorizat


Continut sponsorizat


Sus In jos

Sus


 
Permisiunile acestui forum:
Nu puteti raspunde la subiectele acestui forum