AGORA FORUM
Doriți să reacționați la acest mesaj? Creați un cont în câteva clickuri sau conectați-vă pentru a continua.
Etica si morala Dsdddn12
Citatul zilei
Playlist
Gandire, suflet, spirit

Mar Iul 28, 2015 1:42 am Scris de FiicaInteleptului

'' Gandirea ridica sufletul la rangul de spirit. '' Hegel

Comentarii?

Ce este gandirea? Ce este sufletul? Ce este spiritul? Sunt sufletul si spiritul identice? Ne …

Comentarii: 0

problema adevarului la Berkeley

Mar Dec 09, 2014 12:57 am Scris de virlan.nelu

Salut, am nevoie urgent de ajutor, nu gasesk informatie despre conceptul de adevar la berkeley!!!


Comentarii: 0

Cunoasterea si limitele ei

Dum Noi 02, 2014 9:03 am Scris de Pathei Mathos

'' Adevarata ta fiinta exista anterior nasterii oricarui concept. Poti tu, ca un obiect, sa intelegi ceva care exista inaintea aparitiei vreunui concept? In absenta constiintei …

Comentarii: 21

Cînd vorbesc despre Dumnezeu nu despre Dumnezeu vorbesc

Mar Feb 26, 2013 11:07 am Scris de Volodea

Suntem nevoiţi să recunoaştem că omul este o fiinţă limitată. Limitele sale nu sînt trasate doar de instrumentele imperfecte de cunoaştere, de o infinitate de …

Comentarii: 12


Etica si morala

In jos

Etica si morala Empty Etica si morala

Mesaj  Alex_M Mier Oct 10, 2012 8:38 am

Imi doresc o discutie despre aceste doua cuvinte. Ce reprezinta ele, unde se intrepatrund si care este diferenta dintre ele, parerile voastre personale despre etica si morala ... poate vom da si cateva exemple pe care sa le analizam. Imi doresc participarea tuturor celor care pot si vor, subiectul fiind foarte amplu (nu va avea niciodata un sfarsit).

Stiu ca s-a mai discutat partial despre morala, poate si un pic despre etica, dar parca nu s-a intrat prea mult in detaliu.

Incepem cu definitiile din dex.

ÉTIC, -Ă, etici, -ce, s. f., adj. 1. S. f. Știință care se ocupă cu studiul teoretic al valorilor și condiției umane din perspectiva principiilor morale și cu rolul lor în viața socială; totalitatea normelor de conduită morală corespunzătoare; morală. 2. Adj. Privitor la etică (1), de etică, bazat pe etică, conform cu etica; moral. – Din fr. éthique, lat. ethicus.

MORÁLĂ, morale, s. f. 1. Ansamblul normelor de conviețuire, de comportare a oamenilor unii față de alții și față de colectivitate și a căror încălcare nu este sancționată de lege, ci de opinia publică; etică. ♦ Comportare (lăudabilă); moravuri. 2. Disciplină științifică care se ocupă cu normele de comportare a oamenilor în societate; (concr.) carte care cuprinde aceste norme; etică. 3. (Fam.) Dojană, mustrare. ♦ Concluzie moralizatoare cuprinsă într-o scriere, mai ales într-o fabulă; învățătură. – Din lat. moralis, fr. morale.

Dupa cum observam, etica este o stiinta iar morala un ansamblu de norme.

Se pare ca morala a aparut inaintea legii, aceasta era reperul oamenilor "primitivi", se bazau pe o serie de reguli informale care asigurau buna functionare a societatii ... ulterior au aparut legile care sunt impuse de puterea coergitiva a statului si suntem constransi de organele statului sa le respectam.

normele morale le respectam pentru ca ne dorim sa fim morali, astfel de dicteaza constiinta, prin urmare constiinta face ca noi sa respectam aceste norme, pe cand legea este impusa. Astfel putem vorbi si de legi ca fiind morale sau imorale, cele din urma se regasesc destul de des intr-o societate corupta, exemple pot fi legile date cu scopul servirii unui grup restrans de oameni in detrimentul altor grupuri mai mari

Ce face etica ? Ei bine, etica tine foarte mult si de profesii. Exista etica pentru diferite profesii (profesor, contabil, avocat, psiholog), acestia sunt "invatati" sa respecte anumite reguli, sa aiba un anumit comportament care sa duca la buna functionare a comunitatii ... face ca profesia sa aduca un plus de valoare social mai mare.

Ca de exemplu, un psiholog nu are voie sa dezvaluie altor persoane ceea ce vorbeste cu un pacient. Cu alte cuvinte, daca eu ma duc la un psiholog (sa zicem ca este femeie ca sa fie mai evident exemplul) si incep sa ii povestesc cum imi insel eu nevasta ... acum doua saptamani, acum o saptamana ... si usor usor capat incredere in ea (psiholog) si ajung sa ii marturisesc ca o voi insela si maine, acesta fiind planul meu, chiar daca ratiunea imi spune ca nu e bine, disperarea animalica nu ma lasa, aceasta fiind tema de dezbatere cu psihologul .... ei bine cum ar fi ca psihologul sa ii spuna nevestei mele ca o voi insela ? Ei bine va spun eu cum ar fi, neetic ...
si acum ca o intrebare, ar fi totusi moral ca psihologul sa imi informeze nevasta ?

Dar daca sotia incepe sa aiba banuieli si se ingrijoreaza de momentele mele de raceala ... si incepe sa intrebe in stanga si in dreapta de mine ... si pana la urma ajunge chiar si la psihologul meu, ei bine in aceasta situatie tot nu ar fi etic sa spuna adevarul ... dar minciuna este morala in acest caz ?

Ei bine sper ca exemplul meu v-a dat de gandit. Ideea este ca nu exista o delimitare stricta intre actiuni si nu vom sti niciodata care este cel mai bun mod de a actiona in aceste circumstante, dar este bine sa ne gandim cat mai mult la posibilitati. Viata este complicata si vom intalni situatii mult mai complicate decat ce am spus eu mai sus si ne vom regasi in situatia psihologului, plin de ura pe anumite persoane carora le dorim raul ... il putem face, si gasim si motivatia sa o facem ... totusi e bine sa o facem ?

Depinde de etica fiecaruia, de valorile fiecaruia, nu exista o cale dreapta sau nedreapta, ci pareri personale cat mai bine justificate.

Daca ne reintoarcem in istorie un pic, vom observa ca valorile de acum 200 de ani erau altele fata de cele de acum. Sau cel putin erau clasificate altfel, respectam alt cod de conduita fata de cei din trecut, actionam dupa alt set de valori.

Si daca ne intoarcem si mai mult in trecut, pe vremea lui Socrate, acesta a discutat foarte mult despre dreptate si nedreptate (cel putin asa reiese din scrierile lui Platon). Ei bine, acesta credea foarte tare in lege, considera ca aceasta trebuie aplicata, aceasta era o valoare pentru el, respectarea legii ... ei bine si-a dat viata pentru aceasta credinta, nu numai ca a crezut in lege dar a facut astfel incat sa se aplice chiar daca este gresita.

Dupa ceva mai multe secole, legea nu mai este chiar atat de respectata. Cei slabi o respecta iar cei puternici o concep si nu o respecta ... se pare ca valorile se schimba.

Discutia e lunga, mai intra si religia in discutie. Eu unu nu delimitez foarte bine aceste doua cuvinte "morala" si "etica".

Ce parere aveti voi despre Morala si Etica ? Care este diferenta dintre ele?


Alex_M
Alex_M

Mesaje : 99
Puncte : 131
Reputatie : 14
Data de inscriere : 21/12/2011
Localizare : București, Romania

Sus In jos

Sus

- Subiecte similare

 
Permisiunile acestui forum:
Nu puteti raspunde la subiectele acestui forum