AGORA FORUM
Vrei să reacționezi la acest mesaj? Creați un cont în câteva clicuri sau conectați-vă pentru a continua.
Porunci Dsdddn12
Citatul zilei
Playlist
Gandire, suflet, spirit

Mar Iul 28, 2015 1:42 am Scris de FiicaInteleptului

'' Gandirea ridica sufletul la rangul de spirit. '' Hegel

Comentarii?

Ce este gandirea? Ce este sufletul? Ce este spiritul? Sunt sufletul si spiritul identice? Ne …

Comentarii: 0

problema adevarului la Berkeley

Mar Dec 09, 2014 12:57 am Scris de virlan.nelu

Salut, am nevoie urgent de ajutor, nu gasesk informatie despre conceptul de adevar la berkeley!!!


Comentarii: 0

Cunoasterea si limitele ei

Dum Noi 02, 2014 9:03 am Scris de Pathei Mathos

'' Adevarata ta fiinta exista anterior nasterii oricarui concept. Poti tu, ca un obiect, sa intelegi ceva care exista inaintea aparitiei vreunui concept? In absenta constiintei …

Comentarii: 21

Cînd vorbesc despre Dumnezeu nu despre Dumnezeu vorbesc

Mar Feb 26, 2013 11:07 am Scris de Volodea

Suntem nevoiţi să recunoaştem că omul este o fiinţă limitată. Limitele sale nu sînt trasate doar de instrumentele imperfecte de cunoaştere, de o infinitate de …

Comentarii: 12


Porunci

In jos

Porunci Empty Porunci

Mesaj  Giacomo la data de Dum Sept 09, 2012 6:16 am

este cineva aici care respecta cele 10 porunci ?
ce crede-ti despre aceste porunci ?
Pe mine ma intereseaza puncul 7 "Să nu preacurvești"
ma intereseaza aceasta tema deoarece ma ocup cu arta seductiei .
Cind studiezi filosofia sau psihologia incepi sa vezi lumea mai bine
sa intelegi ce nu intelegeai
asa si in seductie odata cu studierea ei intelegi sa intelegi mecanismele
si nu poti sa ramii doar cu o fata
IN mine se lupta ceea ce stiu din seductie si religia
Pe de o parte religia interzice asa zisa "preacurvire" dar stiinta da o explicatie de ce o facem.
Giacomo
Giacomo

Mesaje : 1
Puncte : 3
Reputatie : 0
Data de inscriere : 09/09/2012

Sus In jos

Porunci Empty Re: Porunci

Mesaj  Alex_M la data de Mier Sept 19, 2012 9:07 am

Fiecare isi traieste viata dupa proprile reguli. Aceste reguli le putem prelua din legi, religie, moralitate ... si asa mai departe. Dar in cele din urma, limitele ni le impunem singuri.

Manipulati sau nu de altii, alegem sa facem sau nu anumite lucruri. Asadar nu cred ca religia ar avea vreo legatura ... pentru ca tu iti impui sa o respecti.

Eu unu nu imi traiesc viata in functie de o religie ... sau cel putin daca va fi vreodata sa devin religios, o voi face pentru propria religie.

Omul este o fiinta poligama, nu ii sta in fire sa stea doar cu o persoana ... asta ii cere animalul launtric sa faca. Dar de dragul stabilitatii, societatea moderna indeamna (imi place sa cred ca nu le impune) oamenii la un comportament monogam.
Alex_M
Alex_M

Mesaje : 99
Puncte : 131
Reputatie : 14
Data de inscriere : 21/12/2011
Localizare : București, Romania

Sus In jos

Porunci Empty Re: Porunci

Mesaj  Black&White la data de Dum Sept 23, 2012 11:39 am

Dau min cu AlexM - omul este o fiinţă poligamă!!! Religia este un cod de legi urmate de dogme - adevăruri bisericeşti! Aşa că ele sunt valabile în conjunctura Evuui Mediu, însă în epoca hiper-sexualităţii, în epoca libertăţii de a gîndi şi a fi - este destul de complicat să te ţii de Evul Mediu. În privinţa seducţiei - noi toţi seducem, dar dacă lărgim contextul seducţiei atunci: mama seduce pe tata, tata pe o altă persoană, vînzătorul pe cumpărător, taxistul pe călător etc.etc.etc.etc.etc. - eşti încorsetat în lumea reclamelor, tentaţiilor şi dacă tu ne te faci să fii tentant - eşti ca un mort!!!

Black&White

Mesaje : 26
Puncte : 31
Reputatie : 1
Data de inscriere : 23/09/2012

Sus In jos

Porunci Empty Re: Porunci

Mesaj  Alex_M la data de Joi Sept 27, 2012 1:27 pm

Desigur ca traim intr-o alta era, in care avem alte valori si virtutii. In evul mediu lumea era persecutata pentru satisfacerea nevoilor primare, acum in era moderna parca ne reintoarcem mai in trecut si ne satisfacem neinsetati aceste nevoi.

Se pare ca omul de succes in ziua de azi, este persoana care paota sa seduca cel mai bine. Acea persoana care stie sa se faca cel mai placut, face alte persoane sa se simta bine si confortabil in preajma sa ... cu alte cuvinte este o persoana foarte dorita, deoarece aceasta aduce mici fericiri celor din jur, iar fericirea este dorita foarte mult, iar acum se pare ca avem o libertate mai mare de manifestare si putem sa o oferim mai usor celor din jur.

Seducerea se bazeaza pe minciuna, daca nu minti nu ai cum sa seduci. Cel care nu seduce deloc este cel care spune adevarul (adevarul subiectiv in sensul lui Kienkergard), prin urmare cel care minte cel mai bine va seduce cel mai bine si va fi o persoana de succes.

Minciuna prin seducere nu se rezuma doar la vorbe ci si la limbajul indirect astfel incat minciuna sa capete greutate si credibilitate.

Nu stiu daca cineva mai tine cont de cele 10 porunci, dupa cum ai spus si tu, nu mai suntem in evul mediu, acum exista legi clare si stricte de care trebuie sa tinem cont. In cazul legilor, acestea se impun de catre stat nu de catre propria constiinta sau de biserica. Astfel, acum avem posibilitatea sa incalcam legea 7, pentru ca nu o vom mai respecta, avem alte legi de respectat iar acestea nu restrictioneaza libertatea de a "preacurvi".
Alex_M
Alex_M

Mesaje : 99
Puncte : 131
Reputatie : 14
Data de inscriere : 21/12/2011
Localizare : București, Romania

Sus In jos

Porunci Empty Re: Porunci

Mesaj  iluminator la data de Mar Oct 09, 2012 11:20 am

Cele 10 porunci - sunt super-tari - cu mici şi mari excepţii. Formularea acelor 10 porunci, adică punerea în formatele limbajului pierde din profunzime apriori. În marile religii aceste porunci sunt un codex de existenţă umană. Ele nu sunt scrise aici, în lume fenomenelor, ci sunt generice. Înainte se considera că această morală reprezintă o matrice a co-existenţei omului cu omul. Ele nu pot fi demonstrate - ele pur şi simplu există. Religia iudaică a prin parţial această matrice, i-a dat pur şi simplu o formă. Alte religii au făcut acelaşi lucru, au reuşit ca de obicei - parţial!!! Restul lumii au cotidiani-zat aceste principii - altfel nici că se putea. Prin aceasta a banalizat şi s-a depărtat într-atît încît ele acum nu reprezintă mai că nimic. Au creat sisteme pe bazele şi alături de ele o sumedenie de fisuri, de excepţii, de re-interpretări.

Aş spune, pînă la urmă, că religia a prins şi stabilizat nişte ecouri de ceva, ecouri de dincolo de Fiinţă, şi le-a coborît aici printre noi, însă acest tablou al existenţei nu ar reprezenta unicalitate. Paihanaliza, politica, filosofia cu morala şi etica, psihoterapia, sociologia (cu alte cuvinte ştiinţele şi filosofia). Toate împreună, undeva departe, sunt generate de acelaşi principiu - co-existenţă, apropiere, permisibilitate şi alte apelative a ceea ce poate să existe dincolo.

Un PS - eu nu găsesc oportun să respect toate poruncile, de ce? - nu sunt toate valabile, consonante cu timpul prezent. Adică dacă construieşti o societate, doar pe aceste principii ea nu va putea să existe în realităţile actuale. Acest model social era valabi şi foarte puternic atunci cînd totul se măsura cu principii puternice, cu sacrificii majore, avînd ca scop supraveţuirea în furtunile epocilor antice, unde trebuia o mobilizare sută la sută, sub aripile unui singur dumnezeu - unul pentru toţi. Acum, cînd trăim printre dumnezei, la propriu şi nu doar, acest principiul al UNULUI mi se pare prea îngust şi periculos chiar. În rest "NU pronunţa numele lui în deşertăciune" - un control foarte bun a ceea ce faci, gîndeşti, existi...
iluminator
iluminator

Mesaje : 610
Puncte : 873
Reputatie : 34
Data de inscriere : 26/04/2011

Sus In jos

Porunci Empty Re: Porunci

Mesaj  Volodea la data de Joi Noi 01, 2012 6:08 am

1. Eu sunt Domnul Dumnezeul Tau; sa nu ai alti dumnezei afara de Mine.
2. Sa nu-ti faci chip cioplit, nici alta asemanare, nici sa te inchini lor.
3. Sa nu iei numele Domnului Dumnezeului tau in desert.
4. Adu-ti aminte de ziua Domnului si o cinsteste.
5. Cinsteste pa tatal tau si pe mama ta, ca bine sa-ti fie si multi ani sa traiesti pe pamant.
6. Sa nu ucizi.
7. Sa nu fii desfranat(dupa invatarura ortodoxa) Sa nu preacurvesti(dupa invatatura augustino-luterana).
8. Sa nu furi.
9. Sa nu ridici marturie mincinoasa impotriva aproapelui tau.
10. Sa nu poftesti nimic din ce este al aproapelui tau.


Mă fac că am uitat originea acestor porunci. Presupun că mi le-a spus tata, vecinul sau mai stiu eu cine. Le ajustez realității contemporane și încerc să trăiesc în conformitate cu ele. Duc o luptă cu mine însumi și ajung să realizez că îndeplinirea acestor porunci îmi depașeste voința. Ca să mă consolez nu-mi ramîne decît să concluzionez că nu sînt actuale, că epoca contemporană le-a depașit și că condițiile sociale de azi îmi barează posibilitatea de a trai în conformitate cu ele. Pe dracu!!! Sînt o potaie slabă și lașă care nu-și poate înfrîna instinctele. Găsesc tot felul de justificări, constatări ale științei și mă încumet a crede că nu eu trăiesc în mrejele esteticului(esteticul in sens keirkegaardian) ci poruncile nu se mai încadrează în limitele realității de azi. Fii serios și sincer cu tine Dumitre!!!!Care din aceste porunci nu mai este actuală?preacurvitul????și de ce? pentru că știința spune că ești o ființă poligamă sau pentru că pe tine te satisface ce spune știința?Vrei să zici că pînă a face știința această constatare era mai ușor de respectat această poruncă? Dă-ți o palmă și nu te mai amăgi neînfrînatule!!! Dacă ai avea în tine măcar un strop de voință(și credință) ai mișca munții și n-ai căuta pretexte să-ți acoperi slăbiciunile.
Volodea
Volodea

Mesaje : 91
Puncte : 129
Reputatie : 6
Data de inscriere : 29/04/2011

Sus In jos

Porunci Empty Re: Porunci

Mesaj  Alex_M la data de Joi Noi 01, 2012 1:44 pm

Gasim motive pentru a respecta sau de a incalca aceste reguli in mod voit ... depinde de noi de ceea ce ne dorim.

Ai punctat foarte bine cand ai subliniat originea acestor porunci ... daca altcineva le-ar fi generat, atunci ar mai fi avut aceeasi valoare ?
Asadar, respectam aceste legi pentru ca asa credem ca e bine sau pentru ca noi credem in cel care le-a generat (si nu in poruncile in sine).

Etica tine si de religie. Asadar comportamentul social este sustinut si de religie, in acest caz prin aceste 10 porunci, dar se mai adauga si o serie de valori raspandite prin religie.

Daca nu ma insel Kierkegard spunea ca exista 3 moduri de a trai viata.

1. pentru placere ( sa cautam fericirea prin tot ceea ce facem )
2. idealist ( sa tindem catre un comportament idealist, si sa facem chiar si lucruri care nu ne plac in cazul in care sunt conforme cu principiile noastre; dar placerea poate sa se intrepatrunda cu modul idealist de viata )
3. religios

Poate cineva sa expuna in cateva cuvinte ce spunea Kierkegaard despre acest mod de a-ti trai viata ?


Ultima editare efectuata de catre Alex_M in Vin Noi 02, 2012 7:19 am, editata de 1 ori
Alex_M
Alex_M

Mesaje : 99
Puncte : 131
Reputatie : 14
Data de inscriere : 21/12/2011
Localizare : București, Romania

Sus In jos

Porunci Empty Re: Porunci

Mesaj  Volodea la data de Vin Noi 02, 2012 4:09 am

aceste "moduri" de a trai in viata la kierkegaard se diferentiaza ca calitatea. Prima faza e cea a esteticului(pentru placere) dar kierkegaard nu da nici o sugestie privitor la cum ar trebui sa traim aceast estetic ci din contra, considera ca aceasta faza trebuie depasita. "Sa cautam fericirea prin tot ceea ce facem" e probabil interpretarea data de tine acestei etape. A trai in mrejele esteticului inseamna a trai fara constiinta de cauza, ca un muritor. Kierkegaard evidentiaza si trei fluxuri de timp pentru fiecare din aceste etape. Traind doar pentru placeri individul se plaseaza intr-un spatiu temporal trecator, iluzoriu cind realitatea il formeaza si nu depinde de el. Din momentul in care el gaseste in sine puterea de a actiona si a-si exercita vointa trece dintr-un spatiu temporal trecator in unul de durata. Aceasta etapa este cea a eticului si kierkegaard aduce aici ca exemplu personalitatea lui Socrate. La aceasta etapa omul este in stare sa-si construisca singur realitatea si sa-si manifeste puterea de a alege. Ultima faza, cea a religiosului il plaseaza pe individ intr-un cadru de existenta vesnica. Aici el nu mai are nevoie de vointa pentru ca deja o depaseste prin credinta.(exemplul lui kierkegaard este Avraam).
Volodea
Volodea

Mesaje : 91
Puncte : 129
Reputatie : 6
Data de inscriere : 29/04/2011

Sus In jos

Porunci Empty Re: Porunci

Mesaj  Continut sponsorizat


Continut sponsorizat


Sus In jos

Sus


 
Permisiunile acestui forum:
Nu puteti raspunde la subiectele acestui forum