Citatul zilei
Playlist
Gandire, suflet, spirit

Mar Iul 28, 2015 1:42 am Scris de FiicaInteleptului

'' Gandirea ridica sufletul la rangul de spirit. '' Hegel

Comentarii?

Ce este gandirea? Ce este sufletul? Ce este spiritul? Sunt sufletul si spiritul identice? Ne …

Comentarii: 0

problema adevarului la Berkeley

Mar Dec 09, 2014 12:57 am Scris de virlan.nelu

Salut, am nevoie urgent de ajutor, nu gasesk informatie despre conceptul de adevar la berkeley!!!


Comentarii: 0

Cunoasterea si limitele ei

Dum Noi 02, 2014 9:03 am Scris de Pathei Mathos

'' Adevarata ta fiinta exista anterior nasterii oricarui concept. Poti tu, ca un obiect, sa intelegi ceva care exista inaintea aparitiei vreunui concept? In absenta constiintei …

Comentarii: 21

Cînd vorbesc despre Dumnezeu nu despre Dumnezeu vorbesc

Mar Feb 26, 2013 11:07 am Scris de Volodea

Suntem nevoiţi să recunoaştem că omul este o fiinţă limitată. Limitele sale nu sînt trasate doar de instrumentele imperfecte de cunoaştere, de o infinitate de …

Comentarii: 12


Valorile lui Nietszsszsszsche

In jos

Valorile lui Nietszsszsszsche

Mesaj  Admin la data de Lun Aug 22, 2011 11:23 am

Iluminator, iluminati-ma va rog in privinta unei probleme ce tine de conceptia lui Nietzsszsche.
El critica valorile lumii moderne, critica rationalismul si idealizarea stiintei, condamna democratia si valorile liberalismului, critica morala in special morala crstina, la fel atiudinea fata de istorie etc. toate acestea creaza sau stimuleaza formarea omului slab, impotent de a crea valori. El zice ca acest om trebuieste depasit, prin supraom, avind vointa de puterea, iar vointa de putere reprezinta "crearea de valori". In fine el propune reevaluarea valorilor.
Intrebare: la ce se refera Nietzsszsche cind se refera la valori? Ce fel de valori va crea supraomul? Caci omul modern considera ratiunea, stiinta, adevarul, obiectivitatea, morala, politica liberala ca VALORI, oricum cultura germana la acea perioada nu era lipsita de artisti, scriitori, filosofi etc. Dar Nietzsche vorbeste ca cultura germana in acea vreme era lipsita de creatii valoarice, ca se afla in decadenta, ca tineretul este "debil", ca in afara de Shopenhauer si Wagner nu mai este nimeni demn de respect ca oameni creatori de valori.
Ap iata el pune accentul pe creatia valorilor, care le va crea supraomul, ce reprezinta concret aceste valori?
Admin
Admin
Admin

Mesaje : 348
Puncte : 621
Reputatie : 14
Data de inscriere : 17/04/2011

Vezi profilul utilizatorului http://agorasophie.forummo.com

Sus In jos

Re: Valorile lui Nietszsszsszsche

Mesaj  iluminator la data de Mar Aug 23, 2011 6:52 am

ştii admin-ule chiar mă provoci, rău de tot, ca şi cum ai juca un roc and roll cu flagul uniunii sovietice în faţa unui taur de la corrida. E o problema majoră -Nietzsche. În primul rînd el este împotriva tuturor valorilor şi undeva ridică o mega valoare .. heraclitică (daca-ţi aduci aminte - "nu poţi să intri în aceeaşi apă de 2 ori, în fiecare zi soarele e altul etc.etc" cu alte cuvinte panda rei - totul curge) - valoarea valorilor constă în faptul de a crea valori. El scrie în "uman, prea uman" oamenii îşi crează zei şi încep să se închină la ei, spiritul critic îşi pierd, nu mai au dinţi să morsoace o carne proaspătă cu sînge - dinţii semnifică capacitatea fiecăruia din noi să analizeze critic şi nu doar la nivel de autoritate.
Altceva ... Niet. este un liric, nu poţi concepe filosofia sa din punct de vedere analitic, e ca o mozaică: construieşti bucăţică cu bucăţică, adesea unele bucăţele nu le poţi să le lipeşti de altele şi atunci e riscul dezamăgirii. N este un antipod a lui Kant, dacă la K. este o mega structură atunci la N. e ca o operă de artă: balet, pictură, film etc. "Îţi place sau nu".
M-ai întrebat de valori: curajul de a fi, de a trăi aşa cum ţie-ţi place, de aia şi se numeşte "filosofia vieţii": dacă din punct de vedere logic nu trebuie să consumi colesterol, însă dacă ştii în ce produse se găsesc colesterol atunci putem da la o parte: frigăruii, crenvuştele şi cîrnăciorii, oule [mie-mi plac]. Pe de o parte e super ... trăieşti mai mult, însă pe de altă parte cum tu trăieşti????? Plăcerea este mult mai mică. TRĂIEŞTE!!!!! spune N. nu ştii cînd vei muri. Riscul - o altă valoare - el dă savoare .... face imposibilul posibil .. din punct de vedere logic este extrem de periculos, poate incorect, poate prostesc şi raţiunea te face să nu acţionezi, însă cîte o dată (poate din pornire emoţională, poate din neatenţie) faci - şi reuşeşti - splendid. Şi multe -multe altele.
Pentru mine N. este un analgetic destul de eficient: X o lasă pe Y .... Y suferă mult (îndeosebi dacă la ridicat pe X în rata valorilor supreme) şi ea crede că "gata s-a sfîrşit viaţa sa" apare N ... "valoarea tuturor valorilor este crearea de valori" ceea ce semnifică X trebuie să re-valorifice valorile, însă cum poate să o facă, de unde să-şi ia resurse? - iarăşi simplu .... din "voinţa de putere" şi tot aşa ... el este interminabil după coloritul ideilor sale - ca nişte fulgere te străpung în toate colţurile existenţei tale Smile .... (apropo metaforele, pe care le utilizez, tot de la el am luat Smile)
iluminator
iluminator

Mesaje : 610
Puncte : 873
Reputatie : 34
Data de inscriere : 26/04/2011

Vezi profilul utilizatorului

Sus In jos

Sus


 
Permisiunile acestui forum:
Nu puteti raspunde la subiectele acestui forum